Constanţa: Poliţişti călare, de împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Poliţişti călare, de împrumut
Constanţa: Poliţişti călare, de împrumut

Călăreţii vin de la Poliţia Comunitară Ploieşti, singura din ţară cu o asemenea dotare. Edilii constănţeni au adus tocmai din Ploieşti poliţişti comunitari călăreţi pentru a defila pe străzile oraşului.

Patrulele Poliţiei Comunitare Ploieşti sunt folosite pentru a păzi cartierele oraşului, dar şi pentru a supraveghea meciurile de pe stadioane. Cinci călăreţi, dintre care trei femei, străbat oraşu-n lung şi-n lat pentru a-i prinde pe infractori, dar şi pentru a oferi siguranţă cetăţeanului. „Suntem singurii din ţară care avem poliţişti călăreţi“, a declarat Carmen Daniela Gheorghe, şeful Poliţiei Comunitare din Ploieşti.

Poliţiştii-călăreţi sunt văzuţi adesea în două cartiere rău famate din Ploieşti, unde este greu de pătruns cu maşinile: cartierele Mimiu şi Pictor Rosenthal. „De aici se fură alimente şi pentru că intervenim cu poliţiştii călăreţi, ne e foarte uşor să-i prindem imediat. Îi mai folosim la meciuri, dar şi în demonstraţii în parcuri“, a completat şeful poliţiştilor comunitari.

Împrumut pe prietenie

Carmen Gheorghe a împrumutat două patrule călare la Constanţa, gratis, de dragul imaginii instituţiei sale. „La Constanţa este un caz mai special, am făcut-o la rugămintea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care este din Ploieşti, şi pentru colegul nostru Vasile Bălan, şeful Poliţiei Comunitare Constanţa, pe care-l respectăm mult“, a spus poliţista-şefă, care a adăugat că este prima solicitare de acest gen venită de la Constanţa.

„Dacă însă vom mai primi astfel de invitaţii, vom răspunde afirmativ atâta timp cât cei care ne solicită suportă transportul“, a mai spus directorul Poliţiei Comunitare din Ploieşti.

Poliţia Comunitară Călare funcţionează în Ploieşti încă de la înfiinţarea instituţiei, adică din 2005. Carmen Gheorghe consideră că şi la Constanţa s-ar putea înfiinţa patrule-călare. „Nu înţeleg de ce nu are şi Constanţa poliţişti călăreţi, mai ales că Herghelia de la Mangalia ar putea furniza cai“, a spus poliţistul-şef de la Ploieşti.

Caii poliţiştilor sunt foşti campioni

Înfiinţarea unei patrule la malul mării este însă exclusă de Vasile Bălan, şeful Poliţiei Comunitare Constanţa. „Eu aş înfiinţa o patrulă-călare, dar cu ce bani? Întreţinerea este scumpă şi noi abia avem bani pentru salariile poliţiştilor“, se justifică Bălan.

Poliţistul Mihai Ionescu este şeful echipei de călăreţi şi tot el dresează caii pur-sânge englez. Vorbeşte cu atâta pasiune despre cai şi consideră meseria lui cea mai nobilă dintre toate. „Pe lângă meseria de poliţist, cea de dresor este cea mai nobilă. Caii sunt foşti campioni, care şi-au terminat viaţa sportivă şi era păcat să nu-şi poată continua activitatea, de aceea noi i-am închiriat de la Herghelia Dulugeac“, a afirmat Mihai Ionescu.

Dresorul ne-a vândut şi un pont despre regula de care trebuie să se ţină cont atunci când este botezat un cal de rasă: „Calul cu care patrulez eu se cheamă Ulise. Pentru că pe mama lui a chemat-o Ursita, a trebuit să păstrăm prima literă şi aşa a rezultat numele de Ulise“. 

Întreţinerea unui cal costă ceva mai mult decât salariul unui poliţist comunitar

„Întreţinerea animalului costă 800 de lei pe lună. Salariul unui poliţist comunitar este 600 de lei, la care se adaugă sporurile şi vechimea şi ajung la aproape 800 de lei“, a precizat Carmen Gheorghe, şeful poliţiştilor  comunitari din Ploieşti.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite