Constanţa: Litoral 2009 / Plajele au fost devastate de ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Plajele au fost devastate de ploi
Constanţa: Litoral 2009 / Plajele au fost devastate de ploi

Torentele formate au dus cu ele nisipul în mare. Ploile abundente de sâmbătă noapte au produs alunecări de teren şi au afectat mai multe plaje din staţiunile de pe litoral.


Pe mai multe sectoare de nisip s-au format ravene de dimensiuni mari, ca urmare a scurgerii apei de pe terenurile mărginaşe, aleelor de promenadă şi drumurilor de acces. În Mamaia, la Hotel Modern nisipul a fost spălat pe o lungime de 25 metri, o lăţime de 2 - 3 metri şi adâncime de  50 - 70 centimetri; la  Hotelul Victoria s-a creat o ravenă cu o lungime de 35 metri, lăţime de 5 metri şi adâncime de aproximativ jumătate de metru. La nord de terasa Cleopatra s-a produs o ravenă de 50 metri lungime, lăţime de 3 metri, adâncime de circa 50 centimetri, eroziunea produsă decopertând treptele de beton care duc spre plajă.

În Constanţa cele mai importante ravene s-au produs pe plaja Modern, două ravene: prima pe o lungime de 50 metri şi o lăţime cuprinsă  între 2 şi 6 metri şi o adâncime de circa 50 de centimetri, iar a doua pe o lungime de 25 de metri, o lăţime de 3 metri şi adâncime de 50 de centimetri. 

Şi pe plaja Zorile s-au creat trei ravene cu următoarele dimensiuni: prima are o lungime de 35 de metri, o lăţime cuprinsă între 2 şi 7 metri, adâncime 50 de centimetri; a doua cu o lungime de 15 metri, lăţime cuprinsă între 2 şi 5 metri şi adâncime 50 de centimetri, iar a treia ravenă are o lungime de 40 de metri, lăţime de 4 - 5 metri şi adâncime de 40 de centimetri.

Pe plaja din Eforie Sud s-au produs ravene accentuate. Au fost produse trei ravene cu lungimi cuprise între 3 şi 10 metri, lăţimi de 2 metri şi adâncimi de 50 - 70 de centimetri. Zona în care s-au înregistrat prăbuşiri de faleză este Zona Splendid Beach.

Sectoare de plajă redate turiştilor

La intervenţia celor de la Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), sectoarele de plajă din Mamaia şi Constanţa au fost remediate în proporţie de 90%. „Mai avem de refăcut plajele din Eforie“, a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al DADL.

Nu este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. În fiecare an furtunile puternice produc şanţuri adânci pe plajele turistice.

În vara lui 2007, plaja localităţii Venus a fost deteriorată aproape în totalitate. Apa a săpat în nisip ravene de 80 de centimetri adâncime. Zonele Paparazzi şi ClickNet din Olimp, Golful Meteor din Jupiter, staţiunea Cap Aurora au avut aceeaşi soartă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite