Constanţa: Plajă printre ruinele comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plaja Modern te întâmpină cu pericole la tot pasul. Toboganul, solarul şi o terasă abandonate de aproape două decenii îţi pun viaţa în pericol. Nici plaja de la Varna din ţara vecină nu stă mai bine la acest capitol.

Nici în acest an constănţenii şi turiştii care vor dori să se bronzeze la Modern nu vor avea parte de toalete şi duşuri întrucât nu există canalizare şi nici electricitate. Sectorul de plajă a fost concesionat în urmă cu trei ani de Romned Port Operator. Sorin Greavu, reprezentantul societăţii, a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra pericolelor de pe plajă, însă fără nici un rezultat.

Pe plajă nu există şezlonguri şi nici umbreluţe. Deocamdată, nu există soluţii nici pentru a interzice accesul autoturismelor pe plajă. „La demolarea de la începutul anului, au rupt şi barierele de la intrarea pe plajă. Am cerut soluţia legală pentru a-i opri, însă n-am primit nici un răspuns“, precizează operatorul de plajă.

Romned şi-a exprimat intenţia de a construi un aqualand pe plaja Modern pe locul fostului tobogan. Din păcate, până când primăria nu demolează vechile construcţii, totul rămâne la stadiul de proiect. Laurenţiu Marin, directorul DADL, afirmă că vechile construcţii de la Modern „au un statut juridic neelucidat“. El spune că va lua legătura cu avocaţii pentru găsirea unor soluţii legale.

Varna, copia Modernului

Plaja din sudul oraşului Varna din Bulgaria, aflată în apropierea micuţului port turistic, este asemănătoare, din multe puncte de vedere, cu plaja Modern. „Plaja de Sud“, după cum o numesc localnicii, este un loc mai puţin vizitat de turişti, fiind o destinaţie preferată de locuitorii oraşului. Mascată la intrare de o corabie-restaurant, asemănătoare galionului din zona Cazino Mamaia, plaja nu are şezlonguri şi nici beach-baruri.

În schimb, există două terase mici cu un aer mai mult sau mai puţin cochet. La capitolul curăţenie, plaja localnicilor din Varna nu prea are cu ce se „lăuda“. Deşi există coşuri de gunoi cu pungi din plastic, din nisipul cu scoici mari răsar ambalaje de alimente şi chiştoace de ţigări.

Rămăşiţele unor umbrele

Nici pe plaja bulgarilor nu există toalete sau duşuri, dar şi ei au un tobogan vechi pe care nu se încumetă niciun copil să se urce. La o depărtare de aproximativ o sută de metri, decorul este completat de scheletele unor umbrele înfipte în nisip.

„Înainte, umbrelele erau acoperite cu paie, să pară mai exotic“, a explicat un tânăr aflat pe plajă. Elementele de „design“ ale plajei sunt câţiva pereţi exteriori ai unei clădiri care au fost măzgăliţi cu grafitty.

Preţuri asemănătoare cu Mamaia

Dacă în urmă cu doi ani Bulgaria era un punct de atracţie pentru turiştii români datorită preţurilor mici practicate de particulari, astăzi, diferenţele nu par să mai fie atât de mari. Rotunjit, o leva bulgarească este 2,1 lei la cursul BNR.

În Varna, la o terasă cu servicii de calitate şi mâncare aleasă, un meniu care include şi desert costă între 25 şi 35 de leva, asta însemnând 52,5 şi respectiv 72,5 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite