Constanţa: Stănuţa Piciorea, mama tinerilor seropozitivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E asistent social la complexul de locuinţe protejate din Lazu, unde locuiesc tineri seropozitivi. Toţi tinerii de acolo îi spun „mamă“. Povestea ei e ascunsă în colţişoarele sufletului. E o femeie cu vocea blândă, caldă. Zâmbeşte. Dar în spatele surâsului se ascunde o tragedie. Stănuţa este mamă  socială pentru zece tineri infectaţi cu virusul HIV. Dar propriul ei copil a fost victima necruţătoarei boli.

„Povestea mea e tristă. În 2001, copilul meu a murit. Era infectat cu HIV“, mărturiseşte Stănuţa Piciorea. Băieţelul avea doar patru ani şi jumătate când ea şi soţul au aflat că este bolnav. „Eu aveam probleme cu tiroida şi mergeam la endocrinolog. Băieţelul era firav, nu lua în greutate. Endocrinologul a fost cel care a bănuit ceva şi ne-a recomandat să facem investigaţii suplimentare“, povesteşte Stănuţa. Aşa a aflat că are HIV. Fusese infectat în spital.

Au urmat tratamente peste tratamente, internări în spital, zile şi nopţi de suferinţă. „La vremea aceea nu eram foarte informată. Erau momente când copilul nu mai vroia să ia pastilele. Am învăţat acum că tratamentul e foarte important şi spun tuturor să nu cumva să renunţe la el“, spune femeia.

Luptă împotriva SIDA
Aşa a devenit voluntary la Asociaţia Română Anti - Sida, după care a fost aleasă în consiliul administrativ ca reprezentant al părinţilor. A început să lucreze la casa Freddie Mercury, unde erau îngrijiţi copiii seropozitivi.
În spital, băieţelul ei a cunoscut un alt copil, cu care s-a împrietenit. „Era şi el infectat, nu avea familie. Am început să-l luăm la noi acasă în weekend, în vacanţă, de sărbători. Aşa l-am îndrăgit. Apoi am aflat că o familie de pensionari vrea să-l înfieze. Atunci am decis să am grijă de el ca asistent maternal“, povesteşte Stănuţa.

Şi-a pierdut copilul
Aşa se face că familia ei a căpătat un nou membru. A încercat să le ofere celor doi copii tot ce şi-au dorit. În 2001, însă, băieţelul ei a decedat. Avea doar 12 ani şi jumătate. Stănuţa şi-a dat seama că pentru a putea merge mai departe trebuie să lupte împotriva necruţătoarei boli, pentru că aceasta să facă din ce în ce mai puţine victime. A avut grijă de cel de-al doilea băieţel şi a ajuns să fie mamă şi pentru alţii, pe care încearcă să-i ajute. „Mereu mi-am spus că Dumnezeu mi-a luat un copil, dar mi-a dat zece“, spune Stănuţa Piciorea.

Cu soţul ei, Ion, e căsătorită de 21 de ani. Necazurile i-au unit şi mai mult. „Am trecut prin multe împreună, viaţa ne-a supus la multe încercări. A fost greu, dar am trecut peste toate“, spune Stănuţa.

Familia ei numără acum zece copii. Sunt tinerii din locuinţele protejate de la Lazu, înfiinţate de Fundaţia Baylor Marea Neagră. Îi învaţă să gătească, să-şi administreze banii, le dă sfaturi în dragoste. Pentru ei, Stănuţa e „mama“. Şi speră să rămână aşa pentru totdeauna.

Întrebări şi răspunsuri
După atâtea experienţe dureroase, ce preţuiţi cel mai mult în viaţă?
Sănătatea. E cel mai de preţ lucru. Degeaba ai bani, bogăţii, dacă nu eşti sănătos. Nu au nicio valoare.

Ce-i sfătuiţi pe părinţii care au copii seropozitivi?
Să le administreze tratamentul obligatoriu şi să lupte mai departe, până la capăt, indiferent cât de greu le este.

Ce vă doriţi dumneavostră pe viitor?
Să fiu alături de aceşti tineri, pentru că pe unii dintre ei îi cunosc de mici. Aş vrea să am grijă de ei şi de copiii
lor, să le fiu mamă în continuare.

ce-i place
„Nu-mi place că sistemul sanitar încă are multe lacune. Merg cu tinerii la medic şi sunt respinşi. Unii ne pun în faţă că nu acceptă persoane seropozitive, alţii găsesc fel de fel de motive. Nu ştiu când va fi rezolvată această problemă. Într-adevăr, sunt şi medici care ne oferă tot sprijinul“.

ce nu-i place
Îi place să călătorească, să citească. „Am mers în multe excursii şi cu soţul meu, şi cu copiii. La Buşteni îmi place foarte mult“, spune Stănuţa Piciorea.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite