Poliţist: „Îmi iau calculatorul acasă“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii constănţeni afiliaţi la Cartel Alfa s-au adunat în faţa Prefecturii Constanţa unde au cerut demisia de onoare a Guvernului. Peste 500 de persoane au participat la protest.

Protestul angajaţilor din administraţia publică locală, sănătate, asistenţă socială, poliţişti şi vameşi a început pe melodia „România, trezeşte-te!“ a trupei Moromeţii, ca fundal la scandările „Demisia!“ şi „Hoţii! Hoţii! Hoţii!“ adresate guvernanţilor.



Sindicaliştii au fost „înarmaţi“ cu pancarte şi sirene şi au scandat pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului până la ora 15.30. Oamenii sunt nemulţumiţi de măsura prin care Guvernul le-a tăiat 25 la sută din venituri. „Mai mult de atât nouă ne-au tăiat 30 - 40 la sută din venituri, pentru că au operat şi la sporuri, nu numai la salarii“, au declarat sindicaliştii din Poliţie. Sindicaliştii au cerut demisia de onoare a Guvernului, iar la finalul protestului s-au întâlnit cu subprefectul judeţului Constanţa, Aidun Curt-Mola.

„Nici nu îmi permit să fac grevă“

image

„Protestăm pentru subfinanţarea sistemului, pentru că pe viitor ne dorim să se stabilească o strategie de finanţare a sistemului astfel încât siguranţa cetăţeanului să poată fi asigurată la nivel european. Unii spun că noi nu avem voie să facem grevă. Eu recunosc: aşa este! Eu nici nu îmi permit să fac grevă pentru că legea îmi interzice lucrul acesta. Nici nu fac grevă, dar îmi iau calculatorul acasă, nu mai finanţez sistemul aducând, din banii mei, hârtie, pixuri, indigo-uri, birotică, mobiler, etc. Mai pot să muncesc? Eu vreau să muncesc, dar să îmi dea sistemul ce îmi trebuie. Mi-au redus veniturile cu 25 la sută, nu mai pot suporta astfel de cheltuieli din banii mei. Nu mai am cum! Am familie, rate la bancă...“, a declarat Vasile Zelcă, vicepreşedinte al Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.


image

Sindicaliştii constănţeni au avut sprijin de la Bucureşti. Vicepreşedintele Cartel Alfa, Toader Paraschiv, a condus discuţiile cu subprefectul Curt-Mola. „Având în vedere indiferenţa cu care Guvernul tratează regulile dialogului social, ba chiar la sfidează, membrii noştri de sindicat au hotărât organizarea, în toate filialele din ţară, de pichetări şi mitinguri de protest. Aducem la cunoştinţa guvernanţilor faptul că nu suntem de acord cu lipsa dialogului social în România şi cu modul în care sunt operate modificările legislative. Urmează mitinguri pe structuri profesionale: mâine vor avea protest cei din sănătate, vineri vor protesta poliţiştii cu participarea şi altor confederaţii sindicale şi va culmina printr-o deplasare la Bruxelles pentru a aduce la cunoştinţa Uniunii Europene modalitatea în care nu se respectă dialogul social în România şi modalitatea în care siguranţa cetăţeanului este batjocorită prin măsurile luate de acest Guvern“, a declarat vicepreşedintele Cartel Alfa, Toader Paraschiv.



Revendicările poliţiştilor

Oamenii legii solicită Guvernului:

image

- asumarea, de către Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), în baza unui calendar negociat cu sindicatele, eliminarea subfinanţării care afectează sistemul logistic al instituţiei;
- anularea planului MAI privind disponibilizările de personal cu scopul de a aduce economii la buget în detrimentul asigurării ordinii publice;
- plata integrală a muncii prestate de poliţişti şi personalul contractual, corespunzător timpului efectiv lucrat şi nu redusă  cu 25%. În caz contrar: 75% salariu = 75% muncă.
- achitarea integrală a drepturilor băneşti de natură salarială (normă de hrană, drepturi pentru echipament, diurnă, indemnizaţii pentru chirie, sume compensatorii pentru medicamente) restante sau care nu mai sunt la plată;
- modificarea în regim de urgenţă a Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului;
- cuprinderea în Legea unică de salarizare a unor coeficienţi pentru agenţii de poliţie, corespunzători specificului muncii de poliţie, conform legislaţiei europene;
- menţinerea vârstei şi a criteriilor de păensionare actuale în proiectul Legii unitare de pensionare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite