Constanta: Pepenarii, stăpânii trotuarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Pepenarii, stăpânii trotuarelor
Constanta: Pepenarii, stăpânii trotuarelor

A început sezonul pepenilor! Agricultorii din toată ţara şi-au făcut apariţia pe litoral pentru a scoate investiţia făcută pe parcursul anului. Din lipsă de bani, oamenii dorm în maşini şi se spală pe unde apucă.

Intersecţiile de la Gară, ICIL, Brotăcei, Delfinariu, Piaţa Griviţei, Tomis 3 sunt pline de pepeni. Un kilogram costă între 1,5 şi 2 lei. Pe la colţuri de stradă, pe lângă pieţe, cu marfa înşirată pe jos, pe lădiţe sau pe nişte paleţi vânzătorii încearcă din răsputeri să-şi atragă clienţii.

Veniţi din diferite părţi ale tării, comercianţii au închiriat spaţii pentru a-şi putea vinde produsele agricole de sezon. Taxele care se percep pe zi pentru spaţiile ȋnchiriate  sunt cuprinse ȋntre 40 şi 60 de lei, în funcţie de zonă. Vânzările nu au început încă să meargă atât de bine, dar comercianţii nu se lasă şi nu pleacă de lânga marfă, nici măcar pe timpul nopţii.

 „Vȃnzarea merge foarte prost. Nu sunt oameni care să cumpere. Venim de la Bacău. Aducem marfă cam odată pe săptămȃnă, ȋn jur de o tonă şi jumătate“, a declarat Ionel Vidraşcu, de 34 ani, din Bacău. Unul din vânzători, Zoica Căldăraru, vine tocmai din Dăbuleni, judeţul Dolj pentru a face un ban cinstit. „Venim din Dăbuleni şi pepenii de la noi sunt cei mai căutaţi, dar ȋncă nu a ȋnceput să meargă prea bine“, a declarat aceasta.

Duş cu apă ȋncălzită ȋn pet-uri

Mulţi dintre ei nu ȋşi permit să ȋnchirieze o cameră pe parcursul sezonului pentru a avea condiţii decente de cazare, fapt pentru care dorm ȋn maşină şi fiecare se descurcă cum poate cu igiena zilnică.

 „Dormim ȋn maşină. La toaletă mergem aici, ȋn piaţă, şi avem noroc cu o rudă de-a noastă din Constanţa unde mergem să ne spălăm“, a mărturisit  Zoica Căldăraru, de 16 ani. Dar nu toată lumea are norocul de a avea pe cineva la mare şi de a putea profita de acest lucru.

 „Punem apă ȋn sticle, le punem la soare şi după ce se ȋncălzeşte, ne spălăm. Nu avem ce face. Şi ca să mergem la toatelă plătim 1 leu. Este foarte greu“, a mărturisit Vidraşcu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite