Constanţa: Pediatrii lipsesc în spitalele din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Pediatrii lipsesc în spitalele din judeţ
Constanţa: Pediatrii lipsesc în spitalele din judeţ

Criza economică a adâncit problemele din sistemul sanitar şi dacă la unele structuri cum ar fi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică nu se anunţă disponibilizări de moment, spitalele se zbat de ani întregi cu aceeaşi problemă - lipsa medicilor.


La unitatea medicală din Medgidia în prezent lucrează doi medici pediatri, deşi necesarul ar fi chiar triplu. „Posturile au fost scoase la concurs, dar nu a venit nimeni. Încercăm să acoperim deficitul cu medici pensionari sau din alte spitale, măcar temporar“, a declarat şeful DSP Constanţa, Camelia Ciubotaru.

Medici străini şi la noi


Şi la Cernavodă sunt probleme fiind un singur pediatru, dar aici lucrează şi rezidenţi care se speră că vor rămâne în structura unităţii după ce îşi vor finaliza specializarea. Acest lucru doar şi după schimbarea legislaţiei prin care să fie obligaţi să stea cel puţin trei ani în unitatea medicală în care s-au format. Deşi mulţi medici români preferă să plece să lucreze în străinătate, în spitalele constănţene pot fi întâlniţi medici arabi sau medici din Chişinău. Autorităţile sanitare spun că s-au folosit toate căile posibile de a-i atrage pe medici pe posturile vacante, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar singurele soluţii au fost temporare cu medici din alte spitale pentru a se asigura liniile de gardă.

Mai puţini turişti-pacienţi

Medicii au avut în această vară mai puţine solicitări în staţiunile de pe litoral, mai ales că în fiecare zonă ambulanţele au stat permanent pentru a oferi îngrijiri medicale de urgenţă. „Până acum numărul solicitărilor a fost mult mai mic decât cel din anii trecuţi, iar ca şi pondere mai multe au fost în Mamaia şi mai puţine în zona de sud a litoralului“, a declarat Camelia Ciubotaru.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite