Confesiunile unui marinar sechestrat: „Pe vapor era iadul. Am crezut că o să murim de foame!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerul mecanic Eugen Ichim (43 de ani), unul dintre cei 23 de marinari de pe nava Carmen Sylva, povesteşte ce a avut de îndurat cât timp el şi colegii săi au fost reţinuţi la Istanbul. După ce au stat prizonieri pe nava Carmen Sylva timp de aproximativ o lună, cei 23 de membri ai echipajului au ajuns acasă, la Constanţa, în noaptea de duminică spre luni.

La jumătatea lunii februarie, nava a fost sechestrată în portul Istanbul, din cauză că reprezentantul român al vaporului, Petromin, nu a avut bani pentru a plăti reparaţia vasului, lucrări executate de firma austriacă Voestalpine.

Constanţa: Nava Carmen Sylva, reţinută împreună cu echipajul în Istanbul

Sleiţi de puteri şi obosiţi din cauza drumului lung, cei 23 de marinari s-au întors acasă, în noaptea de duminică spre luni. Ei au răsuflat uşuraţi că au scăpat din închisoarea plutitoare. Şi-au luat de braţ soţiile şi copiii care îi aşteptau cu sufletul la gură şi s-au îndreptat către casă.

Reţinută pentru datorii

Ofiţerul mecanic Eugen Ichim (43 de ani) a avut puterea să vorbească despre experienţa prin care a trecut. Bărbatul a urcat la bordul vaporului Carmen Sylva la începutul lunii ianuarie şi a pornit către Thailanda.

Acolo, pe navă au fost încărcate 25 de mii de tone de orez. Carmen Sylva a pornit apoi către portul Lagos din Nigeria.  A părăsit portul african, iar apoi ar fi trebuit să revină acasă, în Portul Constanţa.

Ajunsă în strâmtoarea Bosfor, nava a fost reţinută de autorităţile portuare din Istanbul. Vasul a fost sechestrat la solicitarea firmei austriece Voestalpine, cea care a efectuat lucrări de reparaţii ale navei în perioada 2005 – 2009. Proprietarul român al vaporului, Petromin, nu a achitat reparaţiile în valoare de 13 milioane de dolari, iar acum austriecii vor să-şi recupereze banii. Problemele s-au răsfrânt asupra echipajului de la bord.

„Ni s-a spus că nava trebuie să rămână în Istanbul din cauza datoriilor pe care le avea faţă de firma din Austria, care o reparase. Noi n-am avut ce să facem. Nici nu puteam părăsi nava. Eram la două mile distanţă de ţărm“, spune marinarul.

„Iadul a ieşit pe pământ“

Cei 23 de navigatori au trecut prin momente critice. Proviziile de hrană şi apă erau pe terminate, la fel şi motorina din rezervoare. „Eram pe punctul de a muri de foame şi de sete pe vapor. Era ca şi când iadul ar fi ieşit pe pământ“, rememorează marinarul. Lucrează pe mare de 18 ani şi este pentru a treia oară când  se confruntă cu o astfel de situaţie.



Aflaţi din  ce s-a întâmplat cu nava Carmen Sylva şi câţi bani au de primit marinarii!

stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite