Pe litoral se fură ca-n codru!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de turişti, hoţii de pe litoral nu au luat vacanţă, ba dimpotrivă. Totuși, Poliția raportează cu 20% mai puține furturi față de anul trecut. Motivul real: turiștii jefuiți nu mai depun plângere.

Poliţiştii susţin că numărul furturilor este în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numai în intervalul 1- 23 iulie, în staţiunile de pe litoral au fost semnalate 40 de cazuri de turişti jefuiţi. „Munca de prevenție pare să dea rezultate“, este opinia oficialilor Inspectoratului de Poliție județeană.
Totuși, doar în patru cazuri hoţii au fost prinşi în flagrant delict, restul sunt dosare nesoluţionate.

Cele mai multe furturi se produc ziua şi, culmea, în majoritatea cazurilor hoţii au operat în hoteluri şi pensiuni, deşi - teoretic - acestea sunt păzite. Bunurile furate de pe plajă sunt aproape nerecuperabile, pentru că numărul forțelor de ordine este depășit de cel al vânzătorilor ambulanți care profită deseori să scaneze terenul.



„O mare parte dintre cei care cad pradă hoţilor nu depun plângere. În plus, operatorii de plajă sunt obligaţi să asigure protecţia turiştilor din perimetrul închiriat, astfel că cel puţin în timpul zilei, turiştii ar trebui să fie mai în siguranţă“, a declarat Codrin Popoiu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile Tomis de Jandarmi Constanţa, ale căror patrule supraveghează stațiunile. „Scăderea se datorează și vremii proaste, care a ținut turiștii departe de litoral. Oamenii trebuie să fie în atenți, să nu fie victime ale hoților“, spune comisarul-șef Iulian Dode, șeful Poliției Mamaia.

image


Se fură ca-n... vamă


Corturile din Vama Veche sunt jefuite fără reţineri, cu turiştii înăuntru. „Dormeam în cort, cred că era pe la 4.30. Nici nu am simţit când cineva a deschis fermoarul cortului și a tras afară rucsacul. L-am găsit dimineaţa la doi pași aruncat în fața cortului, fără portofel și fără telefonul cu încărcător. Totul era răscolit. Nu am mai depus plângere, ce rost avea?“, povesteşte Valentina (29 de ani), victimă a hoţilor din Vama Veche.

Vamaioţii spun că în fiecare an se întâmplă acelaşi lucru: dacă te încumeţi să laşi în cort bunuri de valoare, rişti să rămâi doar cu hainele de pe tine. „În fiecare vară e la fel. Vin turişti şi se plâng că le-a dispărut ba una, ba alta. Varianta campării în curţi private este deocamdată cea mai sigură“, afirmă Miruna, proprietara unei vile din Vama Veche.

Turiştii păţiţi nu sunt însă de acord. „Nici când îţi pui cortul în curte sau în livadă nu eşti în siguranţă. Am păţit-o anul trecut, când după o noapte de distracţie, am ajuns la cortul campat în grădina unui localnic şi am observat că mi-a fost furată borseta“, este revoltată Livia Voica, o turistă din Bucureşti. Ea spune că pentru concediul din luna august şi-a rezervat deja o cameră într-o pensiune. „Sper ca anul acesta să stau liniştită, să mă distrez fără grijă că voi fi prădată“, zice tânăra prevăzătoare.

Prădaţi la scăldat


Nici turiştii care aleg staţiunea de fițe Mamaia nu sunt în siguranţă. În noaptea de joi spre vineri, plaja de la Cazino a fost măturată de un trupă de hoți care a sustras, chiar de sub nasul posesorilor, genți, borsete, poșete, rucsacuri. Tinerii care se aflau pe plajă au rămas fără telefoane, bani şi acte de identitate. Agilitatea hoţilor i-a luat prin surprindere pe toți. „Toate obiectele erau păzite de o fată care rămăsese pe plajă. Când am ieşit din apă, am observat că borseta dispăruse. Am întrebat un tânăr tuciuriu care se învârtea pe acolo dacă n-a «găsit» cumva o borsetă, că vrem înapoi doar actele și cartela de telefon. A fost de acord să ne «ajute». A scos o gentuţă îngropată în nisip, sub un şezlong, şi ne-a întrebat dacă e a noastră. Nu era. Ceva mai încolo, o fată plângea după gentuță. I-am zis de unde poate să și-o recupereze“, povesteşte Andrei, unul dintre tinerii păgubiți.



Poliţiştii spun că şi turiştii poartă o parte din vină. „Ieri după-amiază, unul dintre tinerii responsabili de şezlongurile din zona Casino ne-a semnalat faptul că a găsit o geantă pe nisip. Aparţine unei doamne care a uitat-o pe plajă“, explică agentul principal Dorel Luţan, de la Poliţia Mamaia.

Gazdă prădată de... turişti

Poliţiştii din Mangalia au în lucru un caz nemaîntâlnit în sudul litoralului. O femeie din Mangalia a rămas ieri fără agoniseala de o viaţă, după ce trei tineri pe care i-a cazat în apartamentul său au prădat-o. Stoiana Lucian (65 de ani) a mers ieri dimineaţă la apartamentul pe care-l închiriase tinerilor, însă când a intrat pe uşă nu a mai găsit nimic în casă. Televizorul, butelia, televizorul şi celelalte bunuri din interior dispăruseră. Păgubita a anunţat într-un suflet poliţiştii din Mangalia și  le-a povestit că şi-a închiriat apartamentul unui grup de trei tineri, doi băieţi şi o fată. „Turiştii“ i-au dat văduvei o copie după un buletin care aparţinea unei alte persoane, iar în cursul nopţii au dispărut cu avutul femeii. „Tinerii aveau vârsta de aproximativ 25-27 de ani. Erau pregătiți pentru asemenea lovitură, aveau mașină. Este primul nostru caz de acest gen“, a declarat comisarul-şef Nicolae Pescaru, şeful Poliţiei Mangalia.

Particularii sunt pățiți și își iau măsuri de precauție. „Am tot auzit ce se întâmplă. Noi le luăm buletinele, le facem copii după actele de identitate și dacă vreodată lipsește ceva, mergem direct la Poliție. Când suntem abordați de potențiali chiriași și ni se pare ceva suspect, ridic prețul atât de mult încât ei renunță să se cazeze la mine. Cine vine în grup mare este pus pe rele“, explică doamna Tatiana, care stă la marginea drumului în Mamaia, în căutare de turiști.

image
image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite