Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat astăzi slujba de pomenire a Părintelui Papacioc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această dimineaţă, la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba parastasului de 40 de zile de la trecerea în nefiinţă a Părintelui Arhimandrit Arsenie Papacioc.

Alături de Patriarh au fost prezenţi IPS Teodosie, Arhiepicsopuol Tomisului, alţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi, credincioşi, ucenici şi cei care l-au cunoscut şi preţuit pe Părintele Arsenie-Duhovnicul de la malul mării. Preafericitul Daniel a spus recent că Părintele Arhimandrit Arsenie Papacioc rămâne în conştiinţa Bisericii ca „un monah statornic, un duhovnic înţelept şi un apărător al valorilor ortodoxe în vremuri grele pentru Biserică şi Neamul românesc“.

Când a trecut la cele veşnice, a fost plâns de toţi credincioşii, indiferent de religie. Acum, canoanele bisericeşti spun că numai presiunea maselor ar putea grăbi sanctificarea duhovnicului de la malul mării.

Părintele Arsenie Papacioc a încetat din viaţă la 19 iulie 2011, la vârstă de 97 de ani, şi a fost înmormântat pe 21 iulie la Mănăstirea Sfânta Maria-Techirghiol.
Arsenie Papacioc s-a născut la 15 august 1913, în comuna Perieţi, Ialomiţa. În anul 1949 a primit tunderea în monarhism la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

În 1980 a venit la mănăstirea din Techirghiol, unde a rămas până în ultima clipă de viaţă. La Techirghiol a locuit într-o chilie situată chiar la intrarea în mănăstire, fiind îngrijit de măicuţa Maria. În camea sa, mobilată modest, Arsenie Papacioc era înconjurat de cărţi bisericeşti şi de credincioşi. Îi primea pe fiecare în parte şi le oferea binecuvântarea sa.

La începutul anului, reporterii Adevărul Constanţa au stat de vorbă cu părintele. Vorbea încet, răspundea greoi, însă puţine cuvinte erau pline de înţelepciune şi tâlc. „Sunt de aproape 40 de ani aici, la Mănăstirea din Techirghiol. La mine vin oameni din toată Europa, dar nu mai pot. Sunt însă continuu prezent. Primesc şi scrisori, dar nu mai pot să răspund la toată lumea. Sunt în picioare, dar fără picioare“, spunea atunci părintele.

Părintele Papacioc, duhovnicul de la malul mării a fost condus pe ultimul drum FOTOGALERIE

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite