Paraşutism la Marea Neagră
0La Aerodromul Tuzla puteţi încerca, de departe, cea mai intensă şi mai interesantă distracţie de pe litoral: saltul cu paraşuta în tandem cu instructorul. Nu e loc de frică, pentru că Adi
La Aerodromul Tuzla puteţi încerca, de departe, cea mai intensă şi mai interesantă distracţie de pe litoral: saltul cu paraşuta în tandem cu instructorul. Nu e loc de frică, pentru că Adi Constandache, instructorul de salt în tandem, are 1.700 de lansări şi îşi ia toate măsurile de siguranţă înainte de salt. Un salt în tandem costă 150 de euro, iar dacă senzaţia extraordinară pe care o veţi avea nu vă este suficientă, puteţi cere ca saltul să fie filmat, pentru 25 de euro. Cursurile pentru şcoala de paraşutism costă tot 150 de euro şi durează trei zile. Preţul poate părea piperat, dar dacă o să faceţi o comparaţie atentă cu preţul celorlalte distracţii de pe litoral, o să vedeţi că merită. Mai ales că încercaţi ceva ce nu foarte mulţi oameni se încumetă să facă: să zboare, să fie lângă nori.
Adrenalină, multă adrenalină şi privelişti uimitoare
După ce se stabileşte că saltul va avea loc, urmează o pregătire de jumătate de oră, în care se prezintă pe scurt echipamentul. Apoi, urmează echiparea. Pentru saltul în tandem se foloseşte un ham care va fi legat, ferm, dar nu sufocant, în patru puncte, de hamul instructorului care poartă paraşuta. La instructaj afli că pentru săritură tot ceea ce trebuie să faci este să ajuţi puţin instructorul la părăsirea avionului şi apoi să păstrezi o anumită poziţie pe toată durata saltului. Nu este deloc complicat, mai ales că se exersează la sol atât procedura de ieşire, cât şi poziţia de cădere. La ieşire, trebuie să te faci mic, pentru ca şi instructorul, legat de tine, să poată ieşi pe uşa de 1.50 m a avionului. După instructaj, urmează urcarea spre avion. Zgomotul elicei este atât de puternic încât abia îi poţi auzi pe cei din jur. După câteva minute, avionul începe să ruleze spre capătul pistei. Părăsirea pământului este atât de lină, încât nici nu îţi dai seama când anume părăseşti solul. De sus, priveliştea este extrem de frumoasă. Până la 3.000 de metri, înălţimea de la care urmează săritura, se văd imagini superbe ale mării sau ale epavei de la Costineşti şi ale plajelor, unde umbrelele par nişte puncte, iar oamenii, nişte furnici. Linia ţărmului oferă şi ea imagini superbe.
Paraşuta se deschide după 43 de secunde
Înainte de săritură eşti legat de instructor, după 2-3 minute uşa avionului se deschide, simţi vântul bătând cu putere şi... sari. Primele secunde sunt buimăcitoare. Viteza este mare, presiunea aerului, la fel, adrenalina curge valuri şi abia după 10 secunde îţi dai seama că zbori. După 43 de secunde, care totuşi par mult mai scurte, se deschide paraşuta şi începe partea a doua a saltului, plutirea lină spre aterizare. Deşi nu se compară cu senzaţiile pe care ţi le poate da căderea liberă, priveliştile rămân uimitoare, iar adrenalina continuă la maxim. Se apropie aterizarea. Nu trebuie să vă îngrijoraţi, căci se coboară lin. Aşa vă puteţi petrece o dimineaţă sau o după-amiază plină de senzaţii tari şi cu amintiri de neuitat, prin care v-aţi învins limitele.