UPDATE Otrava din Ungaria ajunge în Dobrogea şi Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa roşie a inundat străzile din localitatea ungurească Ajka. FOTO: Agerpres
Apa roşie a inundat străzile din localitatea ungurească Ajka. FOTO: Agerpres

Mai sunt şase zile până când unda de poluare ce a pătruns în ţară să ajungă în judeţele traversate de Dunăre: Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. Zilele de luni, marţi şi miercuri ale săptămânii viitoare sunt critice pentru cele trei judeţe.

UPDATE Apele Române anunţă că unda de poluare din Ungaria a ajuns în România fără a afecta calitatea apelor Dunării. „În continuare se monitorizează indicatorii fizici şi chimici ai apelor Dunării. În funcţie de evoluţie, vom face anunţuri suplimentare", a spus Rădulescu Alexa, purtător de cuvânt al Administraţiei Naţionale „Apele Române".

Oamenii şi animalele din ogradă nu vor mai avea voie să consume apă, pescuitul va fi interzis şi, dacă pericolul persistă, populaţia va fi evacuată.

Mai sunt şapte zile până va ajunge unda de poluare din Ungaria la Constanţa

Autorităţile române au intrat în alertă după ce pe 4 octombrie a avut loc o revărsare de sute de mii de metri cubi de substanţă toxică de la un bazin al uzinei de alumină din Ajka, din nordul Ungariei. Zilele acestea, prefecţii de judeţe din zonele riverane Dunării s-au întâlnit cu reprezentanţii instituţiilor responsabile în protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei pentru a analiza situaţia actuală şi pentru a lua măsuri.

image

Luni vine pericolul

La Constanţa, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat toate autorităţile. „Estimăm că unda de poluare va ajunge la intrarea în judeţul Constanţa peste şase zile. Apele Române va monitoriza parametri fizico-chimici în trei secţiuni - Ostrov, Cernavodă şi Vadu Oii. Direcţia de Sănătate Publică va monitoriza în permanenţă calitatea apei potabile în localităţile riverane Dunării şi canalelor, iar Prefectura Constanţa va elabora un material informativ ce măsuri de siguranţă pentru prevenirea efectelor acestei poluări", a declarat Claudiu-Iorga Palaz.

Trei zile critice

Până acum, toate analizele de apă de la nivelul celor trei judeţe arată că nu există niciun pericol. „Reprezentanţii Apelor Române ne-au spus că la Porţile de Fier este o cantitate mai mare de apă decât media normală, iar acest lucru ar putea să dilueze otrava din Dunăre. Dacă însă pericolul depăşeşte zona Porţile de Fier, ajunge la Constanţa luni, prin Ostrov. Situaţia va fi critică 48 de ore, după care va depăşi judeţul Constanţa", a declarat Senol Zevri, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa.

image

Se caută surse alternative

Valul toxic din Ungaria va ajunge la Călăraşi tot luni. „Din punctul nostru de vedere nu sunt probleme, pentru că diluţia este mare. Valoarea PH-ului este în limite normale de 8-8,5%", precizează directorul adjunct de la Apele Române din Călăraşi, Ion Rotaru. La nivelul judeţului Călăraşi se recoltează în permanenţă calitatea apei Dunării. Efectuăm măsurători în laboratoarele proprii şi dacă se impune, vom sista furnizarea apei, vom interzice accesul la adăpat şi vom identifica surse alternative de apă aflate în apropiere de Călăraşi şi Olteniţa", a declarat Emil Mişat, directorul cancelariei Prefecturii Călăraşi.

La Tulcea, unda de poluare este aşteptată peste şapte zile. Aici, pericolul este iminent mai ales pentru speciile de plante şi animale unice din Delta Dunării. „Sperăm să intervină fenomenul de diluţie şi să se piardă deşeurile toxice pe drum", a afirmat Vasile Gudu, prefectul din Tulcea.

Citiţi în ce măsuri au luat primăriile pentru a evita pericolul!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite