Constanţa: Litoral 2009 / Obiective turistice în Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Obiective turistice în Dobrogea
Constanţa: Litoral 2009 / Obiective turistice în Dobrogea

Recomandare: traseul Murfatlar - Adamclisi - Ion Corvin - Ostrov. Turiştii care vor să scape de tumultul litoralului pot alege să petreacă o zi vizitând obiectivele din judeţ. Monumentul Tropaeum şi cetatea de la Păcuiul lui Soare sunt vestigiile istorice cele mai importante de pe traseul recomandat.

Urmând drumul naţional 3, spre Ostrov, în imediata apropiere a Constanţei, se află dealurile calcaroase ale Murfatlarului. Imediat după podul care trece peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, pe partea stângă, veţi găsi bisericuţele şi criptele săpate în cariera de cretă, care datează din secolele IX – XI. Monumentele au o valoare inestimabilă datorită inscripţiilor cu caractere gotice, germanice, greceşti şi slavone.

La aproximativ 40 de kilometri de Murfatlar, la capătul unui drum ce se desprinde pe partea dreaptă din DN3, se află monumentul de la Adamclisi. În acest an se împlinesc 1900 de ani de la ridicarea edificiului de către împăratul roman Traian, în cinstea victoriei repurtate asupra dacilor. În muzeul din localitate sunt păstrate fragmente din monumentul original. Programul de vizitare, la muzeul şi monument, este între orele 8.00 şi 20.00, iar biletul costă 6 lei - pentru adulţi şi 3 lei - pentru elevi şi studenţi. La ieşirea din Adamclisi se află cetatea Tropaeum Traiani. Accesul este liber.

Peştera Sfântul Andrei

Dacă mai străbateţi încă vreo 20 de kilometri, după localitatea Ion Corvin, pe partea stângă veţi găsi un drum care duce la peştera Sfântul Apostol Andrei, locul unde se pare că a sihăstrit apostolul. Locul este considerat Mecca ortodoxiei româneşti şi este situat într-o pădure de o frumuseţe acaparatoare. În fiecare an, mii de credincioşi vin în pelerinaj la mănăstire.

Tot pe DN 3, la aproximativ 30 de kilometri de Ion Corvin, în apropiere de Ostrov, se află mănăstirea Dervent. Acolo se găsesc două cruci din piatră despre care legenda spune că au răsărit din pământ, exact pe locul unde au fost martirizaţi ucenicii Sfântului Apostol Andrei.

La 250 de metri de mănăstire se află Izvorul Tămăduirii. Credincioşii spun că apa acestuia are puteri miraculoase.

Cetatea de sub ape

Din curtea mănăstirii, dacă urmaţi un drum de ţară veţi ajunge la insula Păcuiul lui Soare, înconjurată de apele Dunării. Acolo a fost construită între anii 971 - 972, de către bizantini, cetatea Vicina. O parte din ruinele cetăţii se mai văd şi astăzi, însă cea mai mare parte se află sub ape.

Când verile sunt secetoase, iar fluviul seacă, cetatea răsare. Acolo puteţi ajunge doar cu barca, însă merită orice efort pentru că locurile sunt spelndide. În zonă veţi găsi mereu pescari amabili care vor fi de acord să vă ducă până pe insulă, deşi transport organizat nu există. Dacă ajungeţi pe insulă nu uitaţi să luaţi în rucsac soluţia pentru îndepărtarea ţânţarilor. Pe insulă se poate face şi plajă, însă camparea este interzisă. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite