O lună de la fatidicul zbor nr. 6 de la Tuzla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile celor 12 militari morţi în catastrofa aviatică aşteaptă explicaţii pentru tragicul accident în care le-au pierit cei dragi.

FOTO UPDATE / Catastrofă aviatică la Tuzla: 12 oameni au murit, iar alţi 2 sunt grav răniţi

Locotenentul Liviu Antim a făcut schimb de locuri pentru zborul morții

La 5 iulie, ora 17.40, un avion cu 14 militari la bord s-a prăbuşit lângă pista de aterizare de la Tuzla. Au supravieţuit doar doi dintre ei.

Opt scafandri ai Forţelor Navale şi patru piloţi de la Baza de Aplicaţie Bobocu – Buzău au murit carbonizaţi în tragedia aviatică de la Tuzla petrecută în ziua de 5 iulie, la ora 17.40. 

Presupusul erou de la Tuzla, martor-cheie în anchetă

„Am văzut avionul cum se ridică de pe pistă, chiar de lângă mine şi  cum trece pe deasupra mea“, relatase în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară“ tractoristul Ion Negrilă, aflat pe câmp în acel moment. „L-am urmărit în zare. A căpătat o traiectorie ciudată. Brusc a luat-o nefiresc pe verticală. Pilotul a reuşit să-l redreseze puţin, iar avionul a aterizat lin, dar pe burtă, pe câmp. Apoi au izbucnit flăcările“, a povestit Negrilă.

Martorul tragediei de la Tuzla: „Îi auzeam cum urlă înăuntru"

Avionul Antonov2 executase deja cinci antrenamente de zbor în ziua respectivă.

La o lună de la nenorocire, familile nu au primit nicio explicaţie oficială despre cauza accidentului. Deşi au murit la datorie, militarii nu au fost avansaţi post-mortem, iar Ministerul Apărării Naţionale nu a oferit nicio explicaţie acestei omisiuni.

Familiile victimelor au primit ajutor financiar de înmormântare, iar ultima soldă pe luna iunie a fost micşorată cu 25%, conform reducerilor bugetare. Văduvele au primit însă promisiuni că vor fi angajate în sistem, indiferent de ocupaţia actuală.

Singura consolare a familiilor este că i-au îngropat pe cei dragi cu o identitate, nu cu numerele atribuite cadavrelor în funcţie de cum fuseseră găsite: majoritatea îngrămădite lângă uşa avionului, în încercarea disperată de a se salva. Rămăşiţele avionului morţii au ajuns într-un hangar al Marinei, unde vor fi expertizate, iar echipamentele purtate de militari în ultima lor misiune, deşi carbonizate, au fost restituite unităţilor militare, ca nişte trofee ale morţii.

Premoniţii ale nenorocirii

Ştefana Cişmaşu (30 ani), văduva scafandrului maistru militar Claudiu Florin Cişmaşu (34 de ani), este sigură că el şi-a presimţit sfârşitul. „Îmi tot spunea în ultima perioadă să am grijă de copii, dacă el păţeşte ceva“, îşi aminteşte femeia, mamă a doi copii mici.

image

Florin și Ștefana Cișmașu, fericire destrămată.

Fetiţa cea mare, Amalia (5 ani), a avut un comportament ciudat, inexplicabil până la momentul tragediei. „De fiecare dată când trecea pe lângă o biserică, Amalia insista să intre şi să aprindă o lumânare. Spunea mereu «Tati, Doamne - Doamne e supărat»“. După moartea lui Florin, fetiţa nu a mai rostit acele cuvinte şi nu şi-a mai manifestat dorinţa de a intra în vreo biserică“, suspină Ştefana. Cu ochii înotând în lacrimi, ea adaugă în şoaptă: „L-am visat pe Florin... mi-a spus că el nu a murit, ci doar e în misiune secretă. «Armata nu îmi dă voie să spun că nu am murit»... Şi prefer să mă amăgesc cu acest gând“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite