Noua pâine antică de la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanța a găzduit azi lansarea pe piaţă a pâinii antice romane „Labyrinthum“. Produsul va apărea la vânzare mâine şi conţine doar ingrediente pe care brutarii le foloseau în urmă cu două milenii.

Miere, ulei de măsline şi grâu integral, considerate daruri ale zeilor de către strămoşii noştri, se regăsesc acum şi într-o pâine lansată pe piaţă de o firmă de profil din Constanţa

Preparată după o rețetă veche de peste 2.000 de ani, aceasta conţine miere și ulei de măsline și e obținută prin fermentare naturală. „Este un produs unic în România, 100 % natural, şi unul dintre cele mai sănătoase de pe piaţă“, a afirmat Fotini Teodorescu, preşedintele companiei producătoare.
Reţeta n-ar fi fost completă fără un artificiu de marketing: o parte din vânzările noului produs se va redirecţiona, lunar, pentru restaurarea, reabilitarea și promovarea Edificiului Roman cu Mozaic.

Poftiţi în Labirint!

Dragoş Paiu, reprezentantul agenţiei de publicitate care a iniţiat proiectul, speră ca vechiul Tomis să fie prezent pe harta turistică a ţării chiar şi în extrasezon. Pentru el, noul produs este „o capsulă a timpului“.
Pe termen lung, se aşteaptă ca restaurarea Mozaicului, aflat în stare avansată de degradare, să contribuie la dezvoltarea întregii zone peninsulare a orașului, inclusă în circuitele turistice tradiţionale.
Reuşita acestui proiect depinde, însă, de cât de vandabil se va dovedi produsul. „Ideea e grozavă, dar mă tem că nu ne vom putea permite o astfel de pâine sănătoasă“, a mărturisit Elena Ene, învăţătoare pensionară prezentă la eveniment.

Reţete antice

Pâinea serpentină (în formă de şarpe) se cocea direct deasupra focului, înfăşurată în spirală pe un băţ, precum colacii secuieşti de azi. În compoziţie intrau: 450 g făină, 300 g apă, 15 g de sare şi 20 g de drojdie.  În pâinea făcută la cuptor, se adăuga o lingură de miere sau de zahăr.
La unele sortimente de pâine se adăugau ouă, untură sau smochine. Proporţiile puteau să difere. Unele reţete foarte sofisticate (precum pâinicile lui Cato) conţineau chimen, brânză, must de struguri sau dafin. Pâinea antică putea fi coaptă şi la ţest (într-un vas de pământ).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite