Constanţa: Biserică în memoria martirilor de la Niculiţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Biserică în memoria martirilor de la Niculiţel
Constanţa: Biserică în memoria martirilor de la Niculiţel

În această dimineaţă a fost sfinţit un nou lăcaş de cult. După 38 de ani de la descoperirea criptei din localitatea Niculiţel unde au fost găsite moaştele celor patru martiri Zotic, Atal, Camasie şi Filip, la Constanţa a fost sfinţită o biserică care le poartă numele.

CITEŞTE ŞI

Slujba de mare sfinţire a fost făcută de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, iar credincioşii prezenţi au avut acces în altarul lăcaşului de cult. Locul pe care a fost construită Biserica Sfinţii Patru Martiri de la Niculiţei Zotic, Atal, Camasie şi Filip a fost sfinţit în anul 2000 de către fostul arhiepiscop Lucian Tomitanul. În 2002 a fost terminat demisolul, iar construcţia clădirii a durat opt ani.

Pictura bisericii a fost începută în anul 2008 şi este realizată de către Ioan Coţofană din Chişinău, în stil neobizantin. Vitraliile au fost făcute de Neculai Moldoveanu din Maramureş. Realizat în plan treflat, lăcaşul de închinăciune adăposteşte moaşte ale sfinţilor Mina, Ana (mama Maicii Domnului), Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi Serafim de Sarov. Noua biserică se află pe strada Unirii, în spatele liceului Energetic.

Cripta de la Niculiţel

În luna septembrie 1971, în urma săpăturilor arheologice din localitatea tulceană Niculiţel a fost descoperită o bazilică zidită deasupra unei cripte. În interiorul acestei cripte se afla o raclă din lemn în care au fost găsite osemintele a patru martiri menţionaţi pe zidurile laterale ale acestei încăperi: Zotikos, Attalos, Filippos şi Kamasis.

În anii următori, sub această criptă, s-a descoperit o altă încăpere care, la rândul ei, adăpostea osemintele altor martiri. Praznicul a fost stabilit la  data de 4 iunie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite