Constanţa: Nicolaie Guţa - Cel mai cunoscut barcagiu din Rasova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Nicolaie Guţa - Cel mai cunoscut barcagiu din Rasova
Constanţa: Nicolaie Guţa - Cel mai cunoscut barcagiu din Rasova

Nea Titel, aşa cum îl ştie lumea, este de aproape 25 de ani barcagiu. Este vedeta barcagiilor din Rasova, spun localnicii. Crede că dragostea pentru apă şi bărci a căpătat-o câte puţin, în zilele în care venea pe malul Dunării şi stătea cu barcagii „cu experienţă“.

Stătea atunci lângă ei şi încerca să fure cât putea din gesturile şi vorbele „celor bătrâni“, cum le spunea barcagiilor cu vechime.

„Am ieşit la pensie pe 9 ianuarie, anul ăsta. Dar când eram şi eu mai tânăr, treceam apa în fiecare zi, câteodată şi de şase ori“, îşi aduce aminte barcagiul.

Pasiunea pentru vâslit nu a moştenit-o de la tatăl său. „Tata a fost ţăran adevărat, s-a ocupat cu agricultura. Am muncit şi eu la câmp şi  am dat cu sapa“, spune nea Titel. 

Vede „toate drăciile la antenă“

Când are timp liber ori vremea nu îi permite, cel mai cunoscut barcagiu din localitatea Rasova stă cuminte în casă, alături de „babă“, cea alături de care şi-a trăit mai mult de jumătate din viaţă. „Mă mai uit şi eu la televizor, acum am antenă şi pot să văd toate drăciile. Dar cel mai mult îmi place să văd ce mai zice Diaconescu, mă ţine treaz până dimineaţa“, se amuză nea Titel.

Atunci când are mai mult timp liber preferă să se joace cu cei trei nepoţi ai lui de care este foarte mândru.

Vrea pensie mai mare

Proaspătul pensionar este nemulţumit de pensia pe care o primeşte. „Mie îmi place munca, mi-a plăcut de când eram mic, aşa m-am obişnuit. Şi acum primesc bani puţini, puţini de tot. Nu prea mă descurc eu. Noroc am cu oamenii ăştia, mai primesc un ban când îi trec Dunărea cu barca“, spune nea Titel. Nu are un preţ, se mulţumeşte cu ce-i dă clientul. „Îmi dă fiecare cât îl lasă inima, fiecare cât poate. Nu mă tocmesc“, spune bărbatul zâmbind.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite