Constanta:Litoral 2009/Luaţi prânzul în casa lui Nicolae Ceauşescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta:Litoral 2009/Luaţi prânzul în casa lui Nicolae Ceauşescu!
Constanta:Litoral 2009/Luaţi prânzul în casa lui Nicolae Ceauşescu!

În fosta reşedinţă din Neptun a dictatorului funcţionează acum un restaurant de lux. Turiştii iau masa cu tacâmurile de argint şi în vesela de porţelan, care au fost păstrate de pe vremea dictatorului.

Cine alege să mănânce la restaurantul Ambasador din Neptun are parte şi de o vizită în biroul lui Nicolae Ceauşescu sau poate încerca scaunul pe care a stat preşedintele american Ronald Reagan în timpul unui dineu din 1976.

Ceea ce era interzis poporului este la discreţia turiştilor din 1992, însă puţini sunt curioşii care mai vor să afle cum trăia fostul dictator. „Când s-a deschis a fost o nebunie. Veneau foarte mulţi oameni să vadă ce a făcut Ceauşescu, din ce tacâmuri mânca.

După 20 de ani...

Acum, clienţii sunt destul de puţini, speriaţi, probabil, de cele patru stele ale restaurantului, deşi mâncarea nu este mai scumpă ca în alte restaurante“, se plânge Constantin Uzuneanu, şeful restaurantului, membru în echipa de protocol a lui Ceauşescu pe vremuri.

Nimic din ce era acum 20 de ani nu s-a schimbat. „Doar feţele de masă“, spune, râzând, un ospătar. Masa se serveşte în veselă de porţelan fabricată la Cluj-Napoca, tacâmurile sunt din argint, iar paharele, deşi puţin ciobite, sunt din semicristal. Meniul, însă, are acum mâncăruri moderne precum cartofi englezeşti sau pui Hawaii.

 „Lui Ceauşescu îi plăcea antricotul de vită. Mânca el (Ceauşescu - n.red.) jumătate, şi jumătate împărţea cu cei doi câini ai lui“, îşi aminteşte Uzuneanu.

La masă pe scaunul preşedintelui Reagan

După masă, sau înainte de ea, turiştii pot vizita biroul lui Ceauşescu, unde se mai păstrează mapa şi câteva dintre cărţile socialiste ce n-au fost arse la Revoluţie. Mobilierul este din mahon combinat cu alamă, iar musafirii au loc pe canapele din piele de Cordoba. „Sunt foarte relaxante şi nu transpiri stând pe ele“, explică Bogdan, ospătarul care face şi pe ghidul.

Biroul oval, căruia i-a rămas numele aşa de când preşedintele Reagan a luat masa, merită şi el vizitat. De vizitat este şi Sala Cocktail în care acum se ţin nunţi. Ea impresionează prin peretele pe care este expusă lucrarea „Cloşca cu puii de aur“, în versiunea ceramică.

Corneliu Vadim Tudor este cel care vine deseori să ia masa la Ambasador. Pragul restaurantului era cât pe ce să fie vizitat şi de preşedintele George W. Bush, venit la Summitul NATO din 2008. Vremea de la mare, de atunci, l-a împiedicat.

„Noi eram rezerva. Echipa lui amenajase deja o cameră ca, în cazul în care plouă pe plajă, să susţină aici conferinţa de presă“, îşi aminteşte şeful restaurantului, Constantin Uzuneanu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite