Constanţa: Naie Oprişan-Zeul Neptun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Naie Oprişan-Zeul Neptun
Constanţa: Naie Oprişan-Zeul Neptun

Naie Oprişan a îmbrăcat costumul zeului Neptun la Zilele Marinei din 2004, apărând din valurile mării însoţit de frumoase nimfe.

La marea sărbătoare a marinarilor români soseşte, ca în fiecare an, Neptun, zeul apelor la strămoşii latini. Este înveşmântat în hlamidă, pe cap poartă o coroană aurită. În mână ţine tridentul, cu care învolburează marea, sfărâmă stâncile. La gât poartă un căluţ de mare, o stea şi un şirag de scoici.

Din largul mării se îndreaptă spre ţărm la bordul navei Luceafărul. Zeul Neptun intră în platou, salută publicul din tribune, apoi se îndreaptă spre tron, acolo unde îi stă bine să se aşeze unui zeu.

Alături de nimfe asistă la jocurile marinăreşti. Înainte de a pleca le urează marinarilor: „Fie ca tridentul său să domolească ori de câte ori este nevoie zbuciumul apelor şi prin mărinimia sa, furtunile să ocolească navele româneşti, oriunde vor naviga!“

Din 2000 a asigurat partea de regie a festivităţii botezului marinăresc din cadrul serbărilor dedicate Zilei Marinei Române. Nu este plătit pentru asta. Profesorul o face din pasiune.

Din banii lui şi-a croit costumul pe care-l îmbracă în fiecare an pe data de 15 august. Totul durează două ore şi jumătate. Fără el, Zilele Marinei Române n-ar avea niciun farmec. Pe Naie Oprişan îl ajută şi fizicul: un bărbat înalt, bine făcut, cu părul alb.

„Uite-l pe Moş Crăciun în vacanţă!“

Seamănă cu un zeu, dar şi cu Moş Crăciun. Zilele trecute, omul îşi plimba câinele într-un  mic parc din oraş. Era îmbrăcat în haine de culoarea roşie. O fetiţă care se juca împreună cu alţi copii l-a privit şi a rămas mută de uimire. „Uite-l pe Moş Crăciun în vacanţă!”, a exclamat în cele din urmă.

În timpul studenţiei, precum şi doi ani după terminarea facultăţii a practicat sportul de înaltă performanţă, fiind component al lotului naţional de canotaj academic al României.

A fost de trei ori medaliat cu aur, a obţinut patru medalii de argint şi de două ori medaliat cu bronz. Printre titlurile obţinute se mai numără cel de vicecampion balcanic şi maestru de clasă internaţională. Spune că cea mai mare realizare a sa este baza nautică de practică marinărească a Universităţii Maritime din Constanţa.

Actul de constituire al institutului, în subsol

Alături de profesorii Gavrilă Rican şi Glauco Andreşoiu a conceput proiectul prin care s-a înfiinţat Institutul de Marină Civilă Constanţa. La demisolul Căsuţei Vâlcene din Satul de Vacanţă a redactat proiectul prin care s-a înfiinţat institutul.

„Aşa s-a terminat şi greva foamei în care intraseră marinarii civili din faţa Guvernului României. Am fost la Petre Roman, care a aprobat hotărârea noastră“, povesteşte Naie Oprişan.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite