Constanţa: Marea Neagră a fost invadată de specii carnivore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Marea Neagră a fost invadată de specii carnivore
Constanţa: Marea Neagră a fost invadată de specii carnivore

Specialiştii spun că poluarea şi speciile străine aduse de navele care tranzitează apele Mării Negre sunt principalele cauze ale distrugerii biodiversităţii.

„Speciile invadatoare“ au venit cu navele care au tranzitat apele noastre. Printre „invadatori“ se numără melcul Rapana Venosa, semnalat pentru prima dată în anul 1948 şi adus din Marea Japoniei.

Melci carnivori

„Aceşti melci sunt carnivori şi timp de un deceniu s-au hrănit cu bancurile de stridii de la noi. După ce au terminat stridiile, au trecut la midii“, spune Valeria Abaza, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa. Impact negativ asupra mediului marin l-a avut şi o meduză care a apărut în 1980. „Această meduză a consumat timp de un deceniu zooplanctonul din apă format din crustacee mici, care reprezenta sursa de hrană pentru mulţi peşti. Totodată, meduzele au devorat şi icrele şi larvele peştilor“, a mai spus Abaza.

La sfârşitul anilor ‘90 a apărut meduza de forma unui clopot, care se hrăneşte cu altă meduză-prădător, ajunsă în Marea Neagră în anii ‘80. „Timp de 10 ani acesta nu a avut niciun duşman. Trebuie să vedem dacă meduza sub formă de clopot se mai hrăneşte şi cu altceva decât cu meduza care s-a hrănit cu larvele de peşti“, a precizat specialistul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite