UPDATE: Năvodărenii votează astăzi pro sau contra depozitului de deşeuri chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Năvodari sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a-şi exprima votul cu privire la amplasarea unui depozit de deşeuri chimice la câtea sute de metri de oraş şi de tabăra de copii.

Update, ora 10.30: Locuitorii oraşului Năvodari au răspuns în număr mare apelului autorităţilor locale de a-şi exprima opţiunea cu privire la amplasarea depozitului lângă casele lor. „Prezenţa la vot este mai mare ca la alegerilor locale. Pentru ca referendumul să fie validat prima condiţie este aceea ca la urne să se prezinte jumătate plus unu din populaţia cu drept de vot. Practic năvodărenii hotărăsc astăzi soarta oraşului lor pentru următorii 50 de ani. Depinde ce vor: vor să ne transformăm în cel mai mare centru de deşeuri periculoase din Europa sau să ne continuăm drumul către transformarea oraşului Năvodari într-o staţiune“ a declarat primarul oraşului, Nicolae Matei.

„Încă de pe vremea Imperiului roman voinţa populaţiei a fost deasupra legilor pentru că legile sunt făcute în favoarea cetăţeanului, nu împotriva lui. Dacă populaţia va vota împotrivă, Prefectura Constanţa are obligaţia de a comunica în 24 de ore rezultatele Guvernului, prin intermediul Ministerului Administraţiei şi Internelor“ a mai afirmat primarul. El a precizat că un vot negativ la referendum este un motiv suficient pentru a cere o reviziure sau o anulare a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus amplasarea centrului de deşeuri. 

Situaţia este una dificilă: localnicii sunt împotriva înfiinţării Centrului de gospodarire deşeuri industriale, în condiţiile în care Curtea de Apel Constanţa a decis că firma italiană Ecological Center SA poate construi la Năvodari depozitul.

Se preconizează că în localitate vor fi aduse 600 tone de deşeuri chimice industriale periculoase pe zi, formându-se  un munte cu înălţimea de 95 de metri şi care se va întinde pe o suprafaţă de 154.000 metri pătraţi.

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, nu a eliberat autorizaţia de construcţie, iar reprezentanţii firmei italiene au ameninţat că-l vor da în judecată şi-i vor cere daune morale de 1 milion de euro.
Pentru ca rezultatele să fie validate la referendum trebuie să participe peste jumătate din numărul populaţiei cu drept de vot.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite