Musulmanii se pregătesc de sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu peste mult timp, musulmanii de pretutindeni vor încheia Luna Ramazan cu trei zile de sărbătoare. Până la Ramazan Bayramul care va fi marcat în intervalul 29 august - 1 septembrie, pe musulmani îi mai aşteaptă o sărbătoare importantă, specifică acesti luni sfinte.

Este vorba despre Kadir Gecesi (Noaptea de Kadir) care anul acesta se va sărbători pe 26/27 septembrie.

Aproape că s-au scurs cele 29 de zile de post şi rugăciune. A fost o perioadă în care sufletul şi trupul fiecărui credincios musulman s-au primenit. A fost o perioadă de abstinenţă totală de la mâncare, apă, fumat sau relaţii intime, de la răsăritul până la apusul soarelui. „Primele trei - patru zile sunt puţin mai grele, din punctul meu de vedere, dar apoi organismul se obişnuieşte şi totul devine un ritual. Anul acesta poate a fost puţin mai greu fiindcă am traversat postul în plină vară”, ne-a spus Dincer Geafer, unul dintre tinerii care vin în fiecare vinere la slujbă, cu atât mai mult în această perioadă.

Privit din afară ai zice că este imposibil să ţii acest post, cu interdicţiile sale, iar dacă vine vorba despre tineri poate mulţi ar crede că nici vorbă ca aceştia să postească. Realitatea este însă cu totul alta. Tinerii musulmani vin astăzi la geamii în număr tot mai mare, manifestând un interes crescând pentru viaţa religioasă. „Şi asta, datorită accesului la internet, comunicării cu tineri de aceeaşi religie din afara ţării, libertăţii de exprimare religioasă”, ne spune Dincer.

Toate îl ajută acum pe tânărul musulman din România să-şi consolideze pe lângă latura laică, dedicată păstrării şi promovării tradiţiilor, şi pe cea religioasă. De aceste libertăţi, părinţii acestor tineri nu au beneficiat...

Părinţi şi copii, faţă în faţă cu religia

„Cunosc părinţi care au început să ţină postul influenţaţi fiind de copiii lor. Pe vremea lor se ducea acea politică de îndepărtare a tuturor, nu numai a musulmanilor, de viaţa religioasă, drept pentru care mulţi musulmani nu ţineau postul, prinşi fiind şi cu serviciul, nu mergeau foarte des la geamie... Lucrurile s-au schimbat acum când părinţii observând această schimbare în rândul tinerilor şi dorinţa de a fi mai aproape de religie s-au adaptat şi ei, în special din acea dorinţă a fiecărui părinte de a fi întotdeauna alături de copilul său şi să îl susţină în ceea ce face”, a mai spus Dincer Geafer, care este şi liderul tinerilor tătari din cadrul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR).

Dincer ştie că sunt unii tineri care vin din convingere la acţiunile cu specific religios, iar alţii vin din curiozitate, iar Luna Ramazan este un moment prielnic pentru a-i convinge pe credincioşi, indiferent de vârstă, că viaţa religioasă este parte importantă a vieţii de zi cu zi.

Numărul credincioşilor care se dedică mai mult vieţii religioase şi vin la geamie creşte în Luna Ramazan. Ne confirmă şi imamul de la Geamia Hunkiar, Osman Negeat, fost muftiu, care slujeşte aici de prin 2000. „Dacă în timpul săptămânii numărul lor este limitat, ei vin mai mulţi în perioada postului. Acum se bucură şi de libertatea aceasta. Vin din convingere şi vor să fie în pas cu tot ce se petrece în lumea islamică şi venind la slujbă află numeroase lucruri de la imami”, spune imamul, încântat de faptul că media de vârstă a celor ce trec pragul locaşelor de cult musulmane este mai mică decât în anii trecuţi.

Noaptea Sfântă de Kadir

Noaptea dintre cea de-a 26-a şi a 27-a zi a Lunii Ramazan este un moment special pentru toţi musulmanii. Este Noaptea Puterii sau Kadir Gecesi şi semnifică momentul în care Coranul, Cartea Sfântă a musulmanilor, a fost revelat Profetului Mohamed. Rugăciunile făcute în această noapte au o importanţă aparte, iar în toate locaşele de cult musulman au loc slujbe. Şi anul acesta, Organizaţia de Tineret „Ismail Gaspirali” a UDTTMR în colaborare cu Muftiatul Cultului Musulman din România vor organiza pentru al cincilea an acţiunea denumită „Noaptea Sfântă de Kadir”, eveniment dedicat în special tinerilor.

„Dacă la prima ediţie am reuşit să aducem la geamie în această noapte sfântă aproximativ 40 de tineri, anul trecut s-au strâns aproape 200”, spune Dincer Geafer, care speră ca anul acesta să depăşească un nou record în ceea ce priveşte participarea.

Cartea Sfântă, pe înţelesul tinerilor

Despre acelaşi eveniment ne vorbeşte şi muftiul Muurat Iusuf, iar noutatea pentru această perioadă de post a constat, anul acesta, în deprinderea tinerilor cu înţelegerea rugăciunilor pe care le ştiu de mici sau le citesc din Coran.

Muftiul Muurat Iusuf spune că este important pentru credincioşii musulmani, indiferent de vârstă, să citească din Coran cât mai mult în această perioadă, dar important este ca această citire să se facă şi cu sufletul, astfel că îi îndrumă pe cei tineri să caute pe cât posibil să desluşească sensurile înscrierilor arabe din Coran într-o limbă pe care o înţeleg (Coranul putând fi consultat şi în limbile română, turcă şi engleză), astfel încât mesajul să ajungă întru totul la sufletul credinciosului.

Cursuri pentru citirea cursivă a Coranului, mukabele, se organizează frecvent în majoritatea geamiilor, acum se resimte însă nevoia şi de cursurile de înţelegere a Cărţii Sfinte, iar în acest sens, şeful Cultului Musulman din România vorbeşte despre organizarea unor cursuri în acest sens. Mesele tradiţionale de iftar au fost, de asemenea, un bun prilej pentru a pune în aplicare acest proiect îndrăzneţ al Muftiatului.

Dar cum cele 29 de zile de post şi rugăciune se apropie de final, credincioşii musulmani au început deja pregătirile pentru trei zile de petrecere, vizite şi mese îmbelşugate. Copiii vor umbla cu colindul, urând „Un bayram fericit!”, vor săruta mâna celor mai în vârstă, iar de pe mese nu vor lipsi bucatele alese, la loc de cinste fiind de data aceasta dulciurile. De altfel, Ramazan Bayramul mai poartă denumirea şi de „şeker bayrami”, adică „bayramul dulce”.

Pe buzele tuturor credincioşilor musulmani vor fi în cele trei zile de sărbătoare urarea de „Ramazan Bayraminiz Mübarek Olsun!”, pentru etnicii turci, în timp ce tătarii îşi vor spune „Ramazan Bayraminiz Kayirli Bolsin!”.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite