Mustafa Ilhan, directorul Palatului Copiilor: „Secţia de înot, de unde ies campioni, rămâne cea mai solicitată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Copiilor are în mâinile sale destinele unor copii talentaţi, care îşi încearcă norocul la cercurile de creaţie, dans, teatru sau sport. Dintre toate, cel mai solicitat rămâne cel de înot, susţine directorul Palatului Copiilor, Mustafa Ilhan.

Fost sportiv la Farul, Mustafa Ilhan este directorul Palatului Copiilor din Constanţa din 2005, fiind angajat pe specializarea educaţie fizică, fotbal, din 1990.
Acum, la început de toamnă, este în febra înscrierilor la toate grupele de iniţiere pentru copii şi speră ca noii veniţi să calce pe urmele înotătorului Răzvan Florea sau cântăreţilor Andreea Bănică și Costi Ioniță, care şi-au început cariera la Palatul Copiilor.

„ADS" Constanţa: Ce cursuri oferiţi copiilor care doresc să facă ceva educativ în timpul liber?

Cei care vin la noi pot alege programele activităţilor sportive, cultural-artistice sau tehnico-ştiinţifice. Organizăm grupe de iniţiere pentru copii la înot, baschet, fotbal, şah, pictură, dans popular, modern, artă teatrală, teatru şcolar, muzică, ceramică, dar şi electronică, informatică, matematică aplicată sau navomodele. Copilul are posibilitatea să vină şi să încerce toate secţiile. Noi îi oferim şansa de a-şi încerca talentul la orice, apoi să se oprească la ce-i place mai mult. Au şansa să ajungă departe cei care se sacrifică mult, sunt serioşi şi muncitori. Principala noastră preocupare este să-i pregătim pentru viaţă.

Care sunt cele mai căutate de părinţi, de copii?

Toate cercurile sunt educative şi contribuie la formarea personalităţii viitorului adult. Cursurile sunt gratuite şi se adresează copiiilor preşcolari, elevilor din învăţământul primar, gimnazial sau liceal. Dar cele mai mari solicitări sunt la înot, de aceea, pentru începători, facem grupe cu taxă. Cam jumătate dintre cei înscrişi fac ore de iniţiere în grupe de câte 10, iar tariful este 150 de lei pentru 10 şedinţe. Solicitări mari sunt şi la şah, unde organizăm grupe de iniţiere. Pentru 10 şedinţe părintele plăteşte 100 de lei. Iar la începutul anului şcolar are mare căutare cursul de limba engleză. Şi aici, 10 ore costă 100 de lei la începători.

Ce faceţi cu banii pe care-i obţineţi de la cursurile de iniţiere?

Banii rămân la dispoziţia cercului pentru deplasări, materiale, consumabile. La înot, de exemplu, 50% din banii obţinuţi de profesori rămân la cerc şi restul vin la Palatul Copiilor. Din aceşti bani reparăm, renovăm, cârpăcim, cumpărăm materiale, acoperim costul transportului, al cazării în deplasări.

Ce oportunităţi au elevii care sunt înscrişi la cercurile Palatului Copiilor?

Majoritatea cercurilor participă la concursuri naţionale şi internaţionale. Cercurile de teatru, dans modern, taraf, înot au avut prestaţii foarte bune şi au venit cu premii de la toate concursurile la care au participat.

Care este cercul cu care vă mândriţi cel mai mult?

Cu toţi mă mândresc, absolut cu toţi. Anul trecut am pierdut doi profesori, care s-au pensionat: profesoara de la cercul de chimie, Viorica Cociaşu, un pedagog deosebit, şi Gabriela Barbu, de la cercul de cultură şi civilizaţie românească. Doamna Barbu a avut rezultate remarcabile şi nu cred că vom mai avea un asemenea profesor pe acest profil. A fost unică. Acum îmi pun speranţele în generaţia tânără.

Citiţi interviul integral în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite