Constanţa: Munceşte din greu pentru şapte copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Munceşte din greu pentru şapte copii
Constanţa: Munceşte din greu pentru şapte copii

Mama are grijă ca micuţilor să nu le lipsească nimic, în vreme ce soţul munceşte în Italia. Dorul şi problemele copiilor din Ovidiu şi Cumpăna ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate vor fi alinate cu excursii şi petreceri.

Mihai (39 de ani) şi Mihaela (36 de ani) ştiu ce înseamnă greutăţile, dar muncesc din răsputeri pentru ca cei şapte copiii pe care îi au împreună să nu simtă necazurile sau cel puţin să privească optimişti spre viitor.
Pe tată l-am găsit ieri în salopetă şi cu echipa de muncitori cu care lucrează la casa pe care şi-o construieşte în comuna Cumpăna. Este aici doar pentru trei săptămâni. În restul timpului lucrează în Italia. Va mai veni tocmai de sărbătorile de iarnă.

„Vorbesc cu ei şi-mi spun că mă iubesc“

„Vin de două ori pe an. Lucrez ca tubulator naval şi câştig cam 1.500 de euro. E binişor“, spune Mihai Andronache. Pe lângă el stau lipiţi copiii, unul mai curios decât celălalt. Cel mai mic are 5 ani, iar cel mai mare 15 ani. Îşi petrec multe zile fără ca tatăl să le fie aproape pentru a-i struni atunci când se hârjonesc prea tare.
„Vorbesc cu ei la telefon şi îmi spun că mă iubesc. Nimeni nu pleacă de plăcere şi sper să nu mă apuce pensia pe acolo, vreau doar să termin casa“, se destăinuie Mihai.

Departe de casă

Curtea este destul de îngustă şi acum e plină de materiale de construcţii, încât abia poţi să te strecori printre scânduri, iar în casă încă se lucrează. Mihaela, mama lui Filip, Isac, Emanuel, Diana, Cristi, Bianca şi Daria, este cea care le poartă de grijă atunci când capul familiei este plecat să facă rost de bani.

Dorul înlocuit cu distracţia

„Încerc să le fac pe toate. Se simte lipsa tatălui, el are altă autoritate în faţa lor. Cu mine o iau în glumă şi este mai greu să îi strunesc. Cât au fost mici i-am protejat de frig, dar au crescut şi insist să mă ajute,  dar nici nu am avut posibilitate pentru că am avut doar două camere“, spune Mihaela. Cei mici însă se pot lăuda că merg bine cu învăţătura, mai ales la matematică, chiar dacă le este dor de tată. Familia Andronache a fost inclusă într-un proiect lansat ieri de Asociaţia Psihologilor şi Psihopedagogilor Constanţa în comuna Cumpăna şi oraşul Ovidiu.

Un număr de 150 de copii ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate sau foarte săraci vor avea parte de excursii, momente de destindere, zile de naştere şi o tabără de cinci zile la munte. Şi profesorii vor fi consiliaţi pentru a şti cum să se comporte cu micuţii care nu au parte de afecţiune părintească şi îşi schimbă comportamentul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite