Moartea scafandrilor Ispas şi Zarafu, anchetă blocată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au murit într-o misiune la 35 de metri adâncime
Tinerii au murit într-o misiune la 35 de metri adâncime

La un an de la moartea suspectă a scafandrilor Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu, ancheta a rămas blocată într-un teanc de hârtii. Cei doi scafandri fuseseră trimişi să se scufunde la epava navei turceşti „Medy“ pentru a studia modalităţile de evacuare a combustibilului din navă

Tinerii au fost dispăruţi timp de trei luni, corpurile lor fiind descoperite în sala maşini, unde, teoretic, nu aveau ce căuta.
În ziua de 9 septembrie 2010 o dublă tragedie s-a produs în largul Mării Negre, în dreptul localităţii Eforie: doi tineri au dispărut în timpul unei misiuni de rutină. Cătălin Ispas (26 de ani) şi Cristian Zarafu (38 de ani), ambii scafandri cu experienţă, au plecat cu nava „Cristal“ a Agenţiei Naţionale de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ANSVOM), angajaţi fiind de firma Hunter’s. 
Misiunea lor era să inspecteze epava navei Medy, scufundată la data de 1 septembrie 2010, la patru mile marine travers de Cap Tuzla. Echipa formată din Ispas şi Zarafu s-a scufundat în jurul orei 17.00. O oră mai târziu, când nu au ieşit la suprafaţă, la bordul navei „Cristal“ s-a dat alarma. În mod ciudat, autorităţile nu au fost anunţate de dispariţia celor doi decât în jurul orei 19.00, timp în care ceilalţi doi scafandri au încercat să-i caute cu forţe proprii.

Găsiţi după trei luni

Deşi autorităţile româneşti au susţinut că au făcut toate eforturile pentru a-i găsi, trupurile scafandrilor nu au fost găsite decât trei luni mai târziu şi asta mulţumită unei firme turceşti. Societatea fusese angajată să evacueze zecile de tone de combustibil şi ulei de la bordul epavei „Medy“. În ziua de 13 decembrie a fost găsit corpul lui Cătălin Ispas, prins într-unul din palierele sălii maşini navei. Zece zile mai târziu, a fost găsit şi cel de-al doilea scafandru.

Ancheta s-a blocat

 Familiile celor doi tineri au susţinut în permanenţă că scafandrii au fost trimişi la moarte sigură şi că scufundările au fost făcute fără avizele necesare, cu alte cuvinte ilegal. Încă de la momentul descoperirii trupurilor poliţiştii Serviciului Maritim, sub supravegherea unui procuror au început urmărirea penală in rem (nu îndreptată împotriva unei persoane), pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. S-au făcut zeci de audieri, au urmat controale de la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Minsterul Transporturilor, la firma lui Jorj Unciuleanu cât şi la ANSVOM şi la Autoritatea Navală Română.

La un an de la tragedie, nimeni nu a fost tras însă la răspundere. „Dosarul este la Poliţia Port“, este răspunsul procurorului Camelia Cenuşă, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, unde este instrumentat cazul.
„Nu am primit încă rezultatul cercetării ITM şi cel al necropsiei. Fără expertize nu avem ce face. Am primit celelalte rezultate, cel al echipamentului, însă nu suntem noi cei care le putem interpreta. Pot doar să spun că filmarea făcută cu camera subacvatică este din exteriorul navei şi nu este concludentă“, a afirmat comisarul Stelian Ciciu, din cadrul Poliţiei Port.

„Nu voi renunţa niciodată“

Andreea Ispas, soţia lui Cătălin Ispas, susţine că ancheta este tergiversată. „Am furnizat tuturor autorităţilor implicate toate actele necesare. Trebuia doar să le pună cap la cap. Uneori vreau să îmi fac dreptate singură“, spune soţia scafandrului.

„Sunt o biată femeie care şi-a pierdut soţul, un om care salva vieţi. Mult timp primeam telefoane dimineaţa şi nu vorbea nimeni. Mă uitam în spate când mergeam, de frică să nu mă urmărească cineva. Ştiu cu cine mă lupt, oameni cu bani. Nu am să renunţ însă, indiferent cât ar dura, zece ani, douăzeci. Nimeni în locul meu nu ar renunţa“, a spus Alina Ispas.
„Medicul legist a cerut o analiză inutilă: cea a unui os. Nu e cum nu ar şti cine sunt cei care au fost găsiţi, doar o metodă de a aştepta, cât mai mult timp, rezultatul unor expertize, pentru că aceasta se face la «Mina Minovici» “, spune soacra lui Ispas, Daniela Iliescu.

Familia a ajuns până acolo încât a plătit analizele, ca să urgenteze eliberarea rezultatelor. „Culmea este că deşi am plătit noi analizele, 800 de lei, rezultatul toxicologic nu a venit. Pentru Zarafu, pentru care va plăti statul, au venit în schimb“, spune Daniela Iliescu.

Citiţi în de astăzi de ce a intrat Direcţia Naţională Anticorupţie pe firul anchetei privind moartea scafandrilor!

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite