GALERIE FOTO / Mizerie în bogăţia Deltei, pe plaja din Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarele sărută pentru prima dată plaja Sulina, cel mai estic tărâm românesc. Aici, nisipul este înecat de mizerie şi de construcţii.

O plimbare de patru ore cu vaporul pe apă, cu plecarea din Tulcea, te duce la capătul României, în cel mai estic oraş al ţării, Sulina. Dacă ai bani, poţi merge în regim „Rapida“, ambarcaţiune ce atinge viteza de 70 de kilometri pe oră, dar şi bilet mai scump de 4 ori, ajungând la 40 de lei cursa.

Vezi aici cum arată plaja din Sulina

De cum cobori pe faleză, te întâmpină localnici care-ţi oferă cazare la particular sau la pensiune, la preţuri care pornesc de la 30 de lei pe noapte şi care pot ajunge şi până la 120 de lei. Este destinaţia ideală pentru cei liniştiţi.

Faleza este animată. La stânga, cum te duci spre plajă, stau ancorate vase şi bărci de toate mărimile, la dreapta căsuţe modeste, viu colorate, o catedrală impunătoare şi oameni care-ţi zâmbesc.

Mare de pet-uri

Punctul de atracţie îl constituie în zonă plaja virgină din Sulina, locul unde Dunărea se uneşte cu marea. Anul acesta situaţia este dramatică. Pe porţiunea de nisip unde soarele răsare pentru prima dată în ţara noastră pet-urile au format un covor de gunoaie. Nimeni nu ia măsuri, deşi se apropie sezonul turistic.  

Plaja a început să moară înainte ca ministrul Turismului, Elena Udrea, să o poată inaugura, aşa cum a anunţat, pe 1 Mai. „Sperăm ca la anul deja turiştii să fie încântaţi de ce vor vedea pe plaja din Sulina şi să sprijinim autorităţile locale să dezvolte oraşul aşa cum ar trebui“, declara Udrea în septembrie anul trecut.

Dacă la ieşirea din oraş, spre mare, mormintele din celebrul cimitir de la Sulina spun poveşti şi istorii ale zonei, de cum te apropii de apă, după 15 minute de mers pe jos, locul virgin distrus de om îţi lasă un gust amar. Imaginile cu resturi cărate pe Dunăre, vărsate în mare şi aduse de furtună la mal pe plajă sunt singurele obiecte care sparg monotonia.

În acest capăt de lume, localnicii privesc neputincioşi şi resemnaţi mediul care-i înconjoară. „De-ar veni cineva să adune bidoanele, că ne-au invadat. Degeaba ai ce vedea dacă până să ajungi la vegetaţia din Deltă dai de gunoaie“, spune mâhnit Miron Usatencu, un localnic din Sulina. A ieşit cu familia la plimbare şi cu toţii fac slalom printre vreascuri şi peturi. „Am ajuns să ne bucurăm doar de liniştea locului“, adaugă localnicul.

A doua Vamă

Ministerul Turismului a alocat fonduri în valoare de peste 8.700.000 de lei pentru amenajarea plajei Sulina. Udrea speră să o transforme în a doua Vama Veche. „Singura plajă sălbatică din Europa nu va suferi modificări esenţiale în ceea ce priveşte structura. Se vor amenaja cabine de duş, un punct sanitar, un punct salvamar, alei pietonale şi carosabile, spaţii pentru închiriat şi echipamente de plajă. Nu vom folosi beton, ci doar materiale de construcţie specifice Deltei Dunării, arie stric protejată, stuf şi olan“, a spus Paula Giurea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Tulcea, instituţie care se ocupă de proiectul de amenajare a plajei.

Proiectul ministrului Elena Udrea  este susţinut de comunitatea locală pentru care turismul poate fi singura speranţă de ieşire din colapsul financiar. „Muncim de zor şi suntem cu lucrările avansate. Facem ceva frumos, care sperăm să ne aducă turişti“, speră Aurel Dumitriu, primarul Sulinei. Până în prezent, au fost construite trei foişoare pentru salvamari, se lucrează la aleea pietonală şi la pista pentru biciclete şi au fost ridicate în apropierea plajei mai multe căsuţe de vacanţă. Ele sunt construite din lemn.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite