Constanţa: Mitocani la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Mitocani la malul mării
Constanţa: Mitocani la malul mării

O parte din turiştii veniţi pe litoral îşi revendică plaja, transformând-o într-o ladă de gunoi. Nemulţumirile oamenilor care vin pe litoral sunt legate mai ales de mizeria lăsată pe plajă şi de zgomotul infernal. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Mai citeşte şi:
VIDEO Şmecheri cu maşina pe plajă – varianta spaniolă
Primele piedici antimitocănie pe plajă
CAMPANIE Să scoatem maşinile şmecherilor de pe plajele turistice!
Bariera de pe plaja Modern a rezistat o zi
Turiştii şi constănţenii nu ştiu că este interzis accesul maşinilor pe plaje (FOTOGALERIE)
Cititorii noştri au soluţii pentru scoaterea maşinilor de pe plajă VIDEO + GALERIE FOTO
VIDEO Surprins cu ATV-ul pe plaja din Mamaia
Ministerul Turismului sprijină campania „Să scoatem maşinile şmecherilor de pe plajă“

Liniştea celor care au venit zilele acestea să se relaxeze la malul mării este tulburată de comportamentul neadecvat al unora dintre turişti. Dacă cei veniţi pe litoral sunt întrebaţi ce îi deranjează cel mai mult la mare, primul lucru despre care vorbesc este mizeria.

Gheorghe Petre (53 de ani), din Constanţa, ne spune o poveste mitocănească: „Două doamne beau bere pe faleză. Una din ele se plângea de mizeria de pe plajă şi spunea că în Anglia nu ai voie cu berea pe stradă. Însă după ce au terminat băutura, au lăsat dozele goale pe plajă“.

În funcţie de locul în care s-au aşezat, turiştii amintesc şi de gălăgia asurzitoare care răzbate din terase. Când vine vorba despre vecinii de pătură sau de şezlong, turiştii menţionează câteva categorii de persoane care le „întunecă” ziua pe plajă. Una dintre cele mai cunoscute categorii de mitocani este formată din DJ-ii ambulanţi.

Cel mai adesea manelişti, aceştia au reinventat petrecerea privată în aer liber cu ajutorul telefonului mobil. Din micile boxe ale aparatului se aud urlete, îndemnuri monosilabice la dans. Pentru ei nu s-au inventat căştile. Lumea trebuie să audă şi ultimul fişier mp3 pe care îl au în telefon.

Seminţarii alungă turiştii civilizaţi

Pe litoralul românesc, gunoiul este o specie total aparte, care creşte în soarele arzător, în lipsa celor şapte ani de acasă. Are diverse forme, culori şi este alcătuit din substanţe care mai de care mai greu de digerat de către natură. La finalul unei zile, se adună tone de resturi.

Pe oricare plajă sunt ziare, pahare şi PET-uri, recipiente din sticlă, resturi de mâncare care zac pe lângă cearşafuri sau şezlonguri. Monica (57 de ani) şi Laura (40 de ani) stau într-o zonă mai retrasă de pe plaja Mamaia.

„Până acum nu am observat comportamentul oamenilor sau mai bine zis l-am ignorat. Dar mai am patru zile de stat aşa că...”, spune Monica. Prietena ei are însă ceva de reproşat: „Mai devreme am stat, în alt loc. Mă deranjau unii care mâncau seminţe, iar cojile pe care le scuipau veneau spre noi din cauza vântului. A trebuit să ne mutăm”, completează Laura.

Gălăgiosul se dă în spectacol

Râde cu gura până la urechi fără să se sinchisească de cei din jur. Este un fin observator al trupurilor feminine care se perindă pe nisip şi le adresează onomatopee dintre cele mai colorate. Gălăgiosul stă mereu în gaşcă şi are nevoie de public. La terasă se manifestă mai în largul lui decât pe plajă, de preferat după câteva beri.

El este cel care alungă clienţii unui local. Ieri, la o terasă din Mamaia, trei cupluri au abandonat meniurile pe masă, după ce au fost agresaţi auditiv de un individ plin de el. Spectacolul oferit de acesta a continuat, până când stiva de pahare de pe masa din faţa lui a ajuns la o jumătate de metru.Gălăgia se face simţită şi din cauza localurilor care risipesc decibelii la tot pasul, chiar la câţiva metri de plajă.

Chiştocarii transformă plaja în scrumieră

Una dintre cele mai răspândite specii de resturi de sezon estival create de om este mucul de ţigară. Pentru unii dintre fumătorii care vin pe plajă, pentru că mai sunt persoane care strâng în urma lor, nisipul nu este altceva decât o imensă scrumieră. Aşa se ajunge ca fiecare castel de nisip ridicat de puşti să conţină, printre altele, măcar 20-30 de mucuri de ţigară. Când valurile se întind mai mult pe plajă, marea le adună conştiincioasă şi le depune din nou, peste un timp, ca pe un şirag, în amintirea celor care au trecut pe acolo.

Podoabele cât mai făloase sunt la modă pe litoral. Lanţul gros, de regulă de aur, atârnă în general la gâtul bărbaţilor. Femeile, în schimb, nu renunţă să se afişeze cu inele, câteodată pe toate degetele, liniştindu-se în sinea lor că nu au cum să le piardă, din moment ce au venit doar să se bronzeze. „Anduţu, nu-ţi pune nisip în cap, mamă, că-ţi intră în ochi”, îi spune o mămică accesorizată din belşug băieţelului de vreo doi ani. Cu toate că e mic, de la mânuţa lui stângă nu lipseşte brăţara din aur.

image

După ce au terminat berea, două doamne au lăsat cutiile pe plajă.

image


Gheorghe Petre
localnic

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite