Constanţa:Bricul „Mircea“, aşteptat cu lacrimi de fericire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa:Bricul „Mircea“, aşteptat cu lacrimi de fericire
Constanţa:Bricul „Mircea“, aşteptat cu lacrimi de fericire

Nava-şcoală al Marinei Militare Române s-a întors ieri în Constanţa, după patru luni petrecute pe mările şi oceanele din toată lumea cu studenţii aflaţi în practică.Cei 190 de viitori marinari, elevi şi studenţi la Marină, au fost primiţi ca nişte adevăraţi eroi de familii, prieteni, dar şi de turiştii de pe litoral.

Sute de oameni din toată ţara au aşteptat cu nerăbdare, ieri-dimineaţă, sosirea Bricului „Mircea“, plecat pe mare în urmă cu patru luni cu 190 de persoane la bord. Acesta s-a întors în ţară cu elevii şi studenţii plecaţi în practică.

„Îl aşteptăm pe fiul meu Ovidiu, în vârstă de 21 de ani. Am emoţii, nu l-am văzut de patru luni. Văd vasul aici, dar nu mai am răbdare. Vreau să coboare mai repede”, ne-a spus printre lacrimi Agafia Bodescu, din Tulcea, mama unui student plecat pe nava şcolară „Mircea“.

Emoţiile au fost de ambele părţi, pentru că şi învăţăceii în navigaţie abia şi-au stăpânit lacrimile. „A fost frumos, dar şi greu. Experienţa pe această navă ne-a folosit foarte mult. Mi-a fost dor de cei de acasă, am vorbit la telefon cu ei destul de puţin, atunci când mai prindeam semnal”, a spus Mihai Elisei din Bacău.

Elevul a fost aşteptat în port de părinţi şi de prieteni. „A stat pe apă 134 de zile şi a acostat în tot acest timp în opt porturi, printre care în Italia, Spania, Statele Unite ale Americii. Elevii şi studenţii au pus în practică pe navă tot ceea ce au învăţat în timpul anului şcolar”, a spus căpitanul Lucian Neacşu, ofiţerul de relaţii cu publicul al Statului Major al Forţelor Navale Române.

Nouă fete la bord

Printre cei 190 de practicanţi care au călătorit pe nava şcoală, nouă au fost fete, care au muncit pe mare cot la cot cu bărbaţii. „Mi-a plăcut pe navă. Am ales această meserie pentru că îmi place foarte mult marea. Pot spune că pentru o fată este destul de greu, dar m-am descurcat”, a spus Mihaela Malinchi din Brăila, foarte emoţionată că şi-a revăzut familia şi prietenii după patru luni pe vas.

Tânăra a mai spus că Bricul „Mircea“ a ajutat-o să-şi îmbunătăţească toate cunoştinţele marinăreşti. „Chiar dacă faci şi sacrificii şi eşti foarte departe de cei dragi, beneficiile le simţi. Numai prin practică se învaţă meseria asta”, a mai spus tânăra.

Nava „Mircea“ a împlinit 70 de ani

image

Echipajul a fost întâmpinat cu bucurie de familii



Nava Şcolară „Mircea“, a cărei construcţie s-a terminat în anul 1938 la Hamburg, a primit „certificatul de naştere“ pe 26 ianuarie, în acelaşi an. După aproape nouă luni a fost lansată la apă şi botezată cu numele Mircea.

Aniversarea a avut o semnificaţie aparte pentru zecile de generaţii de ofiţeri şi maiştri militari de marină prezenţi la ceremonia de decorare.

„Această navă a reprezentat abecedarul profesiei noastre, şansa de a dovedi că pe mare orice limită poate fi depăşită cu abnegaţie, curaj şi pricepere”, a spus Gheorghe Marin, şeful statului major general. Ieri, după 70 de ani de existenţă, Bricul „Mircea“ a fost decorat cu steagul României de către preşedintele Băsescu, prezent la ceremonie. 

image

Chiar dacă faci şi sacrificii şi eşti foarte departe de cei dragi, beneficiile le simţi. Numai prin practică se învaţă meseria asta.

image


Mihaela Malinchi
studentă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite