Constanţa: Ziua Armatei: Eroii uitaţi din cimitirul de la Mircea Vodă (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Ziua Armatei: Eroii uitaţi din cimitirul de la Mircea Vodă (GALERIE FOTO)
Constanţa: Ziua Armatei: Eroii uitaţi din cimitirul de la Mircea Vodă (GALERIE FOTO)

La marginea comunei constănţene îşi dorm somnul de veci peste 5.000 de viteji care şi-au pierdut viaţa pe frontul din Dobrogea în Primul Război Mondial. Aliaţi şi duşmani căzuţi pe câmpul de luptă sunt îngropaţi la un loc, sub aceeaşi ţărână. Citeşte şi: Mărturisirile unui veteran de război: „Aş lupta şi acum pentru ţară“

CITEŞTE ŞI:


Cimitirul Internaţional Onorific de la Mircea Vodă se află la 55 de kilometri de Constanţa. Un indicator indică timid existenţa unui monument istoric, pe care îl găseşti la doar câteva sute de metri de DN 2B.

În cimitir, sunt aşezate la rând sute de cruci. Toate la fel. Pe unele zăreşti câte un nume, pe altele scrie „erou necunoscut“. Alte oseminte odihnesc într-o groapă comună. Deasupra a fost ridicat un mausoleu pe care scrie: „Ca un simbol al vitejiei şi onoarei militare în acest cimitir îşi dorm somnul de veci împreună români, bulgari, germani, ruşi“.

„Se spune că acesta ar fi Mărăşeştiul Dobrogei. Din păcate, nu prea ştie lumea de existenţa acestui cimitir, nu a intrat în circuitul turistic“, spune viceprimarul comunei, George Tănase.

Rugăciuni pentru viteji

Cimitirul Internaţional Onorific de la Mircea Vodă a fost inaugurat în anul 1928. Acolo au fost aduşi şi îngropaţi morţii căzuţi pe front în luptele care s-au purtat pe teritoriul Dobrogei. La intrare se află capela „Înălţarea Domnului“, ridicată tot în 1928, unde în fiecare zi un preot slujeşte în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă.

Patru măicuţe sunt acolo în fiecare zi şi au grijă ca toate candelele pentru eroii celor patru neamuri să stea în permanenţă aprinse.  Măicuţa Filofteia are 32 de ani şi a venit la Mircea Vodă acum trei luni, din Râmnicu Vâlcea.

„Eu am terminat Facultatea de Istorie şi mă simt într-un fel legată de locuri de acest fel. La fiecare slujbă noi pomenim aici eroii înmormântaţi“, spune călugăriţa.

Eroii au fost daţi uitării de rude. Călugăriţele povestesc că foarte rar prin cimitir trece câte un om care să aprindă lumânări în memoria vitejilor. „Vara aceasta, a venit televiziunea bulgară pe aici, să facă un reportaj.

A mai trecut şi un grup de turişti francezi în vizită pe la noi“, povesteşte măicuţa Filofteia. Foarte rar, câte un vizitator curios trimis de indicatorul de pe marginea şoselei mai trece prin cimitir. „Au existat, la un moment dat, câteva discuţii, pentru a fi inclus în circuitul turistic, dar nu s-a concretizat nimic. În mod sigur ar fi şi străinii interesaţi să-l viziteze. Cine ştie ce personalitate îşi are străbunicul pe aici!?“, spune viceprimarul George Tănase.

În amintirea soldaţilor

Astăzi, de Ziua Armatei Române, la Cimitirul Onorific de la Mircea Vodă, autorităţile judeţene au depus coroane de flori. Veteranii de război din întreg judeţul au venit, ca în fiecare an, pentru a aprinde lumânări şi a pune flori la mormintele eroilor. Pentru cei care au luptat pe front ziua are o însemnătate specială.

Statistică

În perioada 1 mai - 1 octombrie 1932 au fost aduse la Mircea Vodă osemintele a 5.160 eroi (români - 1317, ruşi - 1066, germani – 504, bulgari - 2028, un sârb şi 244 de necunoscuţi). La 16 aprilie 1941, numărul total al militarilor cunoscuţi şi necunoscuţi înhumaţi în Cimitirul „Mircea Vodă“ ajungea la 5.302 eroi. Cimitirul are în prezent o suprafaţă de 7.500 de metri pătraţi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite