Constanţa: Patru tineri constănţeni reconstituie „Tradiția Militară“ din Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan şi Alexandru Bucur, Mircea Stoica şi Gabriel Dinisov sunt patru constănţeni pasionaţi de istorie. În timpul liber devin soldaţi din Primul Război Mondial.

Au uniforme, baionete şi steaguri din acele timpuri şi refac traseele străbătute de înaintaşi pe câmpurile de luptă sau la monumentele istorice. Aşa pot fi văzuţi bătând cărări de munte ca să urce la Crucea de pe Caraiman.

Cine sunt soldaţii?

Dan este mezinul: are 22 de ani şi este student la Design în Viena. Fratele lui, Alexandru, are 27 de ani şi studiază Arhitectura.
Gabriel are 28 de ani şi este broker la o firmă de asigurări. Decanul de vârstă este Mircea, care are 49 de ani şi este director la compania Alitalia. El este şi comandantul lor.

„Mircea este extrem de pasionat de armată, deşi nu este cadru militar. În ’87, când a făcut armata, a făcut nu cu Kalaşnicov, ci cu ZB, apoi a început să colecţioneze efecte militare de epocă, a luat legătură şi cu Muzeul Militar şi din 2004 a înfiinţat asociaţia Tradiţia Militară. În prezent, suntem 17 membri activi, dintre care patru constănţeni. Un singur militar de carieră face parte din asociaţia noastră“, explică Gabriel Dinisov.

Ca să devii membru activ al Tradiţiei Militare trebuie să completezi un formular, apoi să iei parte la şedinţele de instrucţie pentru regulamentele de epocă.

500 de lei costă o uniformă

Voluntarii trebuie să-şi confecţioneze uniformele, ce trebuie să respecte cât mai mult originalele. Aici sunt ajutaţi de doi fraţi, croitori militari, care fac replici de uniforme militare. „Aceste uniforme se degradează şi trebuie schimbate, iar ele costă între 300 şi 500 de lei, pentru că au foarte multe accesorii. Ne costă mai mult stofa decât manopera şi o găsim şi foarte greu, pentru că toate postavurile din cel de-al doilea Război Mondial s-au casat. Nu mai avem în ţară nicio mostră din aceste materiale. În ultima vreme le-am cumpărat de la unităţile militare care le casau, cu un milion de lei vechi, sau le iau de la ţăranii care mai păstrează astfel de relicve“, povesteşte Gabriel.

Iniţial,  asociaţia constituită în 2004 a cinstit tradiţia Regimentului 6 Dorobanţi, dar de anul trecut cultivă şi tradiţiile altor unităţi de luptă din Armata Română: Regina Elisabeta, Batalionul 1 Vânători de Munte, Regimentul 1 Grăniceri Gardă, Regimentul 4 Dorobanţi Argeş, Regimentul IV Linie 21 Infanterie Ilfov, Batalionul 4 Paraşutişti şi Batalionul de Gardă Regală.

Tradiţia Militară are ca scop reconstituirea momentelor istorice. „Încercăm să promovăm cât mai bine tradiţiile militare româneşti de până în 1947“, spun membrii asociaţiei, care impresionează de câte ori apar în public în uniformele lor de epocă, echipaţi cu raniţă, chipiu, arme (cele mai multe replici) şi bineînţeles, steagul de luptă. Când fac popas, dorm sub foi de cort, în saci de dormit sau cu pături militare.

Reconstituirea unei bătălii de apărare a Dobrogei

Asociaţia „Tradiţia Militară“ şi-a propus pentru perioada următoare să reconstituie un moment din Revoluţia de la 1848, mai precis Bătălia din Dealul Spirii, de la 13 septembrie, când pompierii români au încercat să oprească înaintarea otomanilor ce voiau să înăbuşe revoluţia din Ţara Românească. Pentru acest proiect special, constănţenii şi camarazii lor urmează să-şi realizeze uniformele de pompieri. „Vrem şi la Constanţa să reconstituim o bătălie din Primul Război Mondial. Va fi vorba de o bătălie de apărare a Dobrogei“, spune Gabriel, adăugând că la această acţiune vor fi invitate să participe mai multe asociaţii de aceeaşi factură, ca totul să pară cât mai veridic.

Asociaţia Tradiţia Militară este invitată la festivităţile organizate pentru public la sărbători. Atunci au loc şi demonstraţiile susţinute de soldaţi. „Avem un exerciţiu de scrimă cu arma pe care îl prezentăm la majoritatea spectacolelor“, povesteşte Gabriel Dinisov.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite