Constanta: Mihai Rogoveanu-Trăieşte înconjurat de animale exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru peşti şi păsări a descoperit-o la 14 ani, când a primit o pereche de peruşi. Acum, curtea casei de la Cumpăna este plină de vieţuitoare exotice. Mihai Rogoveanu lucrează ca operator la o staţie de pompare ape uzate în Portul Constanţa, iar timpul liber şi-l dedică unei pasiuni pe care o întreţine de 22 de ani.

„La vârsta de 14 ani am avut prima pereche de peruşi. Nu aveam bani să-i cumpăr, aşa că am adunat papagalii de la vecini şi i-am ţinut până s-au înmulţit. Le-am înapoiat papagalii vecinilor şi mi-am păstrat o pereche. Aşa am obţinut primii papagali. În timp i-am înmulţit şi îi creşteam în boxa de la bloc din Constanţa“, povesteşte Rogoveanu.

Când a avut posibilitatea, s-a mutat în Cumpăna şi şi-a ridicat o căsuţă cu un nivel, pe care l-a rezervat păsărilor. Are acum peruşi standard, peruşi ondulaţi, zebre australiene, canari, Rosella Minunate, nimfe, Micul Alexander, Guld Amandin, Agapornis, raţe Mandarin, pe care le creşte în curte, şi curcani din Italia, care la maturitate ajung la 30 de kilograme. Acum are peste 1.000 de păsări.

Pasiune costisitoare

Pasiunea pentru tot ce înseamnă vietate exotică s-a extins, iar în urmă cu doi ani Rogoveanu a cumpărat primul Crap Koy de jumătate de metru, din Japonia. A plătit pentru el 3.000 de lei. În scurt timp a mai cumpărat şi alţii din Ungaria, pentru care a plătit doar 70 de lei pe bucată. S-au înmulţit în cele două iazuri pe care le-a amenajat în curtea casei.

Acum are peste 100 de exemplare numai în bazinul unde stau peştii de talie mai mare. Cei mici se aleg singuri şi trec în balta mică pentru a nu fi înghiţiţi. „Sunt tare frumoşi, coloraţi şi rezistenţi la clima de aici. Iarna, când apa îngheaţă, se lasă pe fundul iazului, şi hibernează. Nu mănâncă nimic în sezonul rece“, explică Rogoveanu. Dacă sunt mutaţi în acvariu, la căldură, pot creşte până la 10 centimetri pe sezon.

Pisica, un prădător de temut

La preţul la care se ridică un Crap Koy de 50 de centimetri, nici crescătorul nu-şi permite să mânânce peşti din iaz.
„Sunt pasionat de pescuit, aşa că găsim alt peşte de mâncat. Iar la ce preţ au, nu îmi permit. Oricum, pentru a ajunge la 50 sau 70 de centimetri, unui Crap Koy îi ia aproape 15 ani“, spune Rogoveanu.

Singura grijă pe care o are este să-i apere de pisicile aciuate prin zonă, „Într-o zi am găsit o pisică mâncând un crap de vreo 50 de centimetri“, povesteşte Rogoveanu. Durerea e mare având în vedere că el a plătit pentru un astfel de exemplar 3.000 de lei.

Creşte şi iepuri, dar vrea şi lebede negre

Şi ca decorul să fie complet, el mai creşte şi câteva perechi de iepuri din rasa Uriaş German şi Fluture German, a căror greutate poate ajunge şi până la 12 kilograme.

Stând în cuşti supraetajate, iepurii nu ocupă foarte mult spaţiu. Rogoveanu are însă o mâhnire: deşi s-a mutat de curând la casa din Cumpăna, ar fi vrut să aibă un teren mai mare.

S-ar muta imediat ce ar găsi o casă cu o curte spaţioasă ca să poată să crească şi animale de talie mai mare. „Păcat că acum nu am mai mult loc pentru că aş fi tentat să cresc şi lebede negre“, spune el. Tot din pasiune, nu s-ar da la o parte nici de la achiziţionarea de ponei. El este însă decis să-şi urmeze visul.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite