Constanta: Medicamente doar pentru o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plin de datorii, Spitalul Clinic Județean Constanța este în pragul executării silite. Bolnavii se plâng că nu au ce să-şi cumpere medicamentele, iar medicii se plâng că nu au ce să asigure un act medical de calitate dacă nu au ce le trebuie pe secţii.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă se află într-o situaţie gravă: nu are bani pentru asigurarea tratamentelor bolnavilor internaţi. În momentul de faţă, instituţia nu are resurse financiare suficiente nici măcar pentru plata furnizorilor. Angajaţii spitalului spun că facturile la utilităţi se plătesc cu mare greutate.

Supravieţuire

Şeful secţiei Neurologie, dr. Ildiko Toldişan a declarat că lipsa din stoc a unor medicamente duce la alterarea stării pacienţilor. „Nu mai avem aproape nimic. Încercăm doar să supravieţuim de la o zi la alta. Ne-au lipsit perfuzoarele, soluţiile perfuzabile. E o sărăcie cruntă. Ce să le spunem bolnavilor? Este un disconfort total“, a precizat medicul. Dintre medicamentele deficitare la secţia Neurologie sunt Dexametrazona, Fenobarbitalul, Sanometrolul, Cerebrolysin, pastile împotriva bolii Parkinson.

Se poate spune chiar că secţia se află într-un fel de comă prelungită şi supravieţuieşte datorită eforturilor medicale. În ceea ce priveşte materialele sanitare, situaţia este şi ea vecină cu dezastrul. Peste tot lipsesc perfuzoarele, branulele, toate acestea fiind cumpărate de bolnavi din propriul buzunar. Uneori până şi banalul

Alcogalmin şi Aspirina lipsesc.
Şi Oncologia are probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente. Aici totul se mişcă greu atunci când trebuie aprobate referatele pentru aciziţionarea de medicamente scumpe, precum Glivec, Maptera, Avastin, Tarceva. Ortopedia nu mai are decât Penicilină. Cefort este un injectabil folosit în diferite afecţiuni ale tractului respirator, infecţii ORL, infecţii intraabdominale, infecţii osteo-articulare, dar şi în profilaxia infecţiilor chirurgicale. Medicamentul nu poate fi găsit nicăieri în spital. La fel şi Aseptine, Gentamicin, Sulperazon. „Sunt mulţi pacienţi cu infecţii cărora nu avem ce să le facem“, a declarat un cadru medical. „Mai avem pe secţie nişte antibiotice scumpe, dar care pot fi administrate pacienţilor doar pe bază de referat pentru că preţul unei doze este de 200 lei“, a precizat un medic ortoped.

A dat 300 de lei pe injecţii
Gheorghe Marin (foto) are 63 de ani şi este din Mangalia. S-a internat în spital de câteva zile şi până acum a fost nevoit să- şi cumpere fiole de Cerebrolysin care costă aproape 300 de lei cutia, dar şi pamperşi: „Ne îmbolnăvim cu zile aici. Nu este posibil aşa ceva. Plus că avem noaptea şi gândaci“. Constantin Genes din Năvodari este în acelaşi salon cu Gheorghe Marin. El nu a trebuit să scoată bani din buzunar pentru achiziţionarea medicamentelor, dar spune că nici nu ar fi avut de unde: „Sunt pensionar pe caz de boală şi primesc de la stat 250 lei, aşa nu am de unde să dau şi bani pe medicamente. Mai e puţin şi ne pun şi pielea pe băţ“.


Aflaţi în ediţia de mâine a ziarului „Adevărul de Seară Constanța“ ce spun autorităţile sanitare despre lipsa de medicamente şi materiale sanitare.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite