„Mazăre, întoarce-te din Papua Noua Guinee că se prăbuşeşte Constanţa!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Constanţa trage un nou semnal de alarmă cu privire la riscul major de prăbuşire în mare a străzii Traian şi a blocurilor A4, A5, A6 şi A7. Locatarii din zonă dau vina pentru situaţia respectivă pe primarul Radu Mazăre.

O nouă expertiză tehnică asupra lucrărilor realizate până în prezent la obiectivul „Centrul Comercial Constanţa" a fost depusă la ISC Constanţa de investitorul Harborside Hotels şi Harborside Imobiliare, după ce reparaţia provizorie s-a dovedit a fi una inutilă.

Constanţa: Strada Traian a „cedat" ploilor

„Reapariţia noului crater de pe strada Traian a fost cauzată de o soluţie greşită de intervenţie şi realizarea defectuoasă a lucrării, drept pentru care am dispus sancţionarea societăţii care a realizat lucrarea, a expertului şi a proiectantului. Li s-a dat un termen imediat de prezentare a unei noi soluţii de intervenţie şi tot în regim de urgenţă, reastuparea acelui crater şi punerea în siguranţă a zonei", a declarat Gigi Chiru, şeful ISC Constanţa.

Concluzii noi

Ultima expertiză a fost realizată de prof. Anton Chirică, un nume recunoscut în domeniul expertizării la nivel naţional.

Autorităţile plănuiesc evacuarea străzii Traian din Constanţa

Concluziile noii expertize arată faptul că versantul pe care se găseşte amplasamentul viitoarei construcţii era şi este într-un risc major de alunecare.

Vorbim de întreg versantul. Dacă în prima expertiză, prof. Iacint Manoliu făcea referire numai la zona adiacentă blocului A5 ca fiind o zonă cu risc major, acum vorbim despre o expertiză care ne indică faptul că întreg versantul este într-o zonă de risc major. Au fost făcute determinări geoelectrice, care arată că umiditatea solului, respectiv rezistenţa solului la forfecare, este minimă. Practic, întreaga zonă, undeva la 60 de metri de la cota zero a străzii Traian, se află pe un lac", a mai spus Chiru.

Pericol: strada Traian din Constanţa s-a surpat din nou

El a  atras atenţia asupra faptului că şi alte zone ale oraşului se află în pericol de prăbuşire: zona ANL-urilor din poarta 6, precum şi porţiunea de mal cuprinsă între parta 4 şi Poarta 6, strada Karatzali, pasajul de la Gară şi Bulevardul Marinarilor.

„Aş recomanda municipalităţii şi primarului mazăre să renunţe la alte interpretări, să se întoarcă acasă şi să se apuce serios de treabă pentru că ar putea să aibă surpiza de a găsi jumătate din oraşul Constanţa în mijlocul mării“, a spus Gigi Chiru.

Reducerea umidităţii

Aceeaşi experţi au mai recomandat efectuarea de lucrări, care să reducă umiditatea în sol. „Această expertiză indică faptul că întreţinerea umidităţii este realizată de pierderile din reţelele edilitare, lucru pe care eu l-am reclamat permanent de la apariţia primelor probleme în zonă. Expertiza recomandă ca, în regim de urgenţă, să se facă inspecţia reţelelor edilitare, zona cu risc major este cea situată între blocurile A4 şi A7 de pe strada Traian“, a mai spus şeful ISC.

Experţii propun lucrări de reducere a umidităţii din sol ca etapă şi recomandă primăriei să ia în calcul realizarea unui sprijin bazat pe piloţi discontinuu aflaţi între blocuri şi strada Traian, care să fie încastraţi în argila nealterată, dar şi piloţi suplimentari la fundaţia noii structuri a viitoarei construcţii, care a generat această situaţie.

Locatarii sunt revoltaţi

Locuitorii blocurilor de pe strada traian stau cu frica în sân pentru că în orice clipă riscă să alunece în mare. „Eu am recomandat evacuarea zonei, dar mi-a fost pusă la îndoială competenţa“, a declarat Chiru. La rândul lor, locatarii spun că singurul vinovat pentru toată situaţia este primarul Radu Mazăre, care a dat autorizaţia de construire fără a se mai îngriji de ceea ce a urmat. „Avizul de mediu a expirat! Trebuie să-l găsim pe primar şi să-l aducem să rezolve măgăriile pe care le-a făcut“, striga Mihaela Cadeschi, locatară a blocului A5. Femeia susţine că locatarii blocurilor afectate de alunecarea de teren s-au organizat într-un comitet de criză, dar nu ştiu cui să se dreseze acum, când primarul este plecat în vacanţă.


La ultima şedinţă de Consiliu Local, edilul Radu Mazăre a anunţat că îşi ia 12 zile de concediu fără plată pentru a pleca în vacanţă în Papua Noua Guinee.

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite