Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav decât un tsunami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a afirmat, într-un interviu acordat stirileProTv.ro, că în Marea Neagră se pot produce valuri seismice.

Zonele seismice care afectează România sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, nordul şi sudul Dobrogei, cu partea de la Sabla, la sud de Mangalia, pe teritoriul bulgar, Câmpia Română.

Litoralul românesc va avea sistem de alertă pentru tsunami în 2012

Mărmureanu spune că Sabla este o zonă tectonică ce a fost în România, dar acum este la bulgari şi ar putea provoca tsunami în Marea Neagră. Ea înaintează în mare cu circa 20 - 30 de kilometri şi generează tsunami mai mici sau mai mari.

„Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand dânşilor, din punct de vedere fizic, să ia un lighean şi să agite mâna în apă, să vadă ce valuri apar“, a spus Mărmureanu. El spune însă că valurile seismice nu sunt problema principală, ci gazele care ar putea ieşi la suprafaţă de sub Sabla, în urma mişcărilor tectonice şi care „este un alt pericol... ceva mult mai periculos decât un val de tsunami“. „În Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric“, spune Mărmureanu.

Specialiştii Institutului de Seismologie de la Eforie sunt de părere că în Marea neagră nu vor avea loc valuri mai înalte de 2 metri.

Tsunami catastrofal


Tot Mărmureanu spune că, de-a lungul timpului, astfel de fenomene s-au produs în Marea Neagră. El spune că vechiul Callatis ar fi fost ras de pe faţa Pământului de un val tsunami, în anul 105 înainte de Hristos. La fel s-a întâmplat şi cu Cetatea Histria, pe timpul grecilor, care a dispărut sub ape după ce a fost măturată de valuri.

Tsunami au mai fost îngregistrate şi după cutremurul de la 31 martie 1901, de 7,2 grade pe scara Richter, tot pe placa tectonică Sabla şi care ar fi generat valuri de 3,5 metri.

Întrebat dacă există vreun risc imediat de tsunami în Marea Neagră, Mărmureanu a spus că nu. „Avem tsunami cam o dată la 500 de ani. Mai multe valuri din acestea seismice se înregistreaza pe partea cealaltă a Mării Negre, la turci şi în Marea Azov, la ucraineni, de exemplu“, a mai spus specialistul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite