Marinarul român împuşcat de somalezi se întoarce acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Teofil Creţu (36 de ani) va ajunge mâine dimineaţă în România, cu un avion care va ateriza la ora 9.45 pe aeroportul Otopeni. Timonierul a fost sechestrat în apele golfului Aden mai bine de patru luni și a fost împușcat accidental într-o altercație dintre pirații somalezi.

Navigatorul se află în acest moment în drum spre ţară, alături de coordonatorul echipei de salvare, Dorel Onaca. Cei doi vor schimba mai multe avioane, pe ruta Djibouti – Addis Abeba – Instanbul – Bucureşti. „Zborul va dura 24 de ore, iar imediat ce vom ateriza în Bucureşti, Teo va fi transportat la clinică privată“, a declarat Onaca. El spune că are în permanenţă o trusă medicală pentru eventualitatea în care starea de sănătate a marinarului se va înrăutăţi.

Iubita timonierului este în drum spre Galaţi, localitate din care va pleca spre Bucureşti. „Mâine dimineaţă voi fi la aeroport, abia aştept să-l văd pe Teo“, spune Mariana Andrei.

Răscumpărare de 3 milioane de euro

La începutul lunii februarie, nava fost capturată de somalezi şi dusă la 17 mile în larg. Printre membrii echipajului se aflau nepotul şi fratele proprietarului navei, Mustafa Rami. Piraţii somalezi au cerut iniţial o răscumpărare de trei milioane de euro pentru a elibera nava şi echipajul de la bord, însă pentru că vasul mergea la casat şi, în plus, nu avea asigurare, suma stabilită după negocierile cu proprietarul a coborât până la 300.000 de euro. Răscumpărarea nu a fost plătită.

Cargoul libian NV Rim, cu o capacitate de 4.800 de tone, a plecat din Constanţa la data de 18 septembrie 2009. Vasul cu zece membri la bord naviga sub pavilion nord-coreean şi la 2 februarie 2010 se îndrepta spre coasta somaleză a Golfului Aden.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite