Marinarii joacă la Loteria Crăciunului GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii marinari petrec Crăciunul colindând mările şi oceanele lumii
Unii marinari petrec Crăciunul colindând mările şi oceanele lumii

Dacă au noroc, navigatorii stau acasă de Sărbători, alături de familie. Dacă nu, îşi pun în bagaje bunătăţi de acasă şi pleacă în voiaj. În această perioadă se fac schimburile de echipaj.

În perioada în care toată lumea se gândeşte numai la Sărbători, la pregătirile mesei festive şi la bucuria reunirii familiei, în destule case de constănţeni se fac bagaje, iar stâlpul casei îşi ia „la revedere“, cu lacrimi în ochi, de la soţie şi copii. Este marinar şi dacă datoria îl cheamă, familia trece pe planul doi. Sărbătoarea trebuie să mai aştepte. 

„Sărbătoarea familiei noastre va fi revederea“

Manuel Gheorghiu (48 de ani) este pregătit sufleteşte să îşi părăsească din nou familia în prag de Sărbători. Se consideră un marinar antrenat ca un spartan. „De cinci ani n-am mai făcut Sărbătorile acasă, iar acum am ratat de puţin să stau de Crăciun pe uscat. Eram programat să plec după Sfântul Ion, pe 7-8 ianuarie, dar s-a ivit o urgenţă la firmă şi am fost chemat să plec în voiaj. Am acceptat pe loc, nu am făcut nazuri. O să vreau eu însă ceva, cândva, la rândul meu: un voiaj mai scurt. Şi-o să le amintesc: «Ştiţi, atunci am venit când m-aţi chemat. Acum vreau şi eu să mă debarc mai repede»“.



Electrician pasionat, Manuel Gheorghiu navigă de-o viaţă şi se consideră unul dintre fericiţii soartei. „Am norocul să am un hobby şi să pot să mă ocup de el, iar nava este locul unde pot să fac exact ceea ce îmi face. Culmea, mai sunt şi plătit bine pentru asta. Ce pot să mai cer mai mult?“

Obişnuit cu ritmul, marinarului nu i se pare că face un sacrificiu deosebit să plece departe de familie în vremea în care membrii unei familii se strâng laolaltă. În bagaj îşi pune perechea de bocanci („grei, de 7 kile“) primită de la firmă, schimburi şi... multe condimente. Are comandă serioasă de la colegii care-l aşteaptă la vaporul care face voiaje pe ruta Asia - Europa: „Am luat legătura cu băieţii, i-am întrebat ce să le aduc şi mi-au făcut imediat o listă: condimente cât mai multe pentru preparatele de Sărbători!“.

Tarhon, ghimbir, coriandru, dafin, boia, busuioc, mărar, leuştean, cuişoare, cimbru şi chimen - toate pliculeţele aromate şi-au făcut loc în bagajele marinarului care salivează deja gândindu-se la bunătăţile pe care le vor pune, de Crăciun, pe masa din „careu“. „Avem un şef mecanic care găteşte foarte bine, noi o să-i fim ajutoare, iar ce o să iasă... nu pot să descriu. Suntem într-un echipaj de români cu filipinezi şi precis o să-i convertim la masa noastră bogată. Comandantul ne-a pregătit nişte decoraţii la vapor, ne aranjăm şi un mic brăduţ din plastic şi o să petrecem ca băieţii jucând fel de fel: table, cărţi, piticot. Cred că va fi o petrecere pe cinste. Şi când ne apucă dorul de casă, vorbim cu ai noştri la telefon, că acuma roamingul nu mai e o problemă, s-a ieftinit“, îşi face calculele marinarul.

Cu siguranţă, petrecerea cea mare, cu familia, va fi făcută după ce se va întoarce din voiaj. Soţia lui lucrează la CFR, iar fiul de 21 de ani îi calcă pe urme: e student la Universitatea Maritimă. „Revederea e întotdeauna o sărbătoare şi mai ştii, poate o să petrecem chiar şi înainte să plec, de bucurie“, glumeşte Manuel Gheorghiu.

Contractul s-a terminat la timp

În timp ce electricianul îşi face formalităţile de ambarcare, alt coleg soseşte la firmă să discute cum a decurs voiajul abia încheiat. Sergiu Borcan (33 de ani) este ofiţer de punte şi abia aştepta să vină acasă să se bucure de cei doi copii ai săi: un băieţel de 7 ani şi o fetiţă de numai 7 luni. „Sunt căsătorit din 2004, soţia mea este asistent farmacist, dar s-a obişnuit cu meseria mea. Îi este greu, acum stă în concediu de creştere a copilului şi îi prinde bine ajutorul meu“, spune Sergiu Borcan.

Nu a cerut în mod special să vină acasă de Sărbători, dar contractul i s-a încheiat la fix în această perioadă. „Poate ţi-l mai aranjezi un an, doi ani, dar nu poţi evita la nesfârşit să fii plecat de Sărbători“, este sincer puntistul.

Pentru el, când este la muncă, ziua de Crăciun este una obişnuită. „Dacă suntem în port şi avem activităţi comerciale, adică încărcăm şi descărcăm marfa, este atâta de muncă, de nici nu mai avem timp să ne gândim la sărbătoare. Dacă suntem în mare, atunci da, avem răgaz să ne bucurăm şi să petrecem, atât cât se poate, la vapor“, povesteşte Sergiu Borcan.

Noelita, boala care loveşte de Sărbători

„În general, ei se aranjează astfel încât să fie acasă ori de Paşte, ori de Crăciun. Din experienţă, vă spun că marinarii preferă să fie acasă vara şi de Crăciun, că e perioada mai lungă de Sărbători“, zâmbeşte comandantul Romeo Stavăr-Vergea, managerul CMA Ships România.

Voiajele şi schimburile de echipaj nu pot fi însă planificate la sânge, astfel că uneori se întâmplă să nu petreci nici una dintre cele două mari sărbători acasă. La firma cu acţionariat francez, voiajele sunt de 4 plus/minus 1 lună. „Peste această perioadă se consideră că marinarul nu mai funcţionează la întreaga capacitate, intervin oboseala şi dorul de casă şi are nevoie de o perioadă de repaus, în care să stea acasă, cu ai lui“, explică managerul.

Marinarii cer ei prelungirea contractului sau debarcarea înainte de vreme. Pe unii, apropierea Sărbătorilor îi face să nu mai reziste depărtării de casă şi brusc, se îmbolnăvesc. „Francezii au un termen pentru astfel de situaţii, spun că marinarii suferă de «noelită», de la Nöel, cum se spune Crăciunului în limba lor“, râde comandantul Stavăr-Vergea.


Electricianul Manuel Gheorghiu va petrece Sărbătorile pe mare
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite