Marinar de ocazie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

prin portul Tomis din Constanţa şi este o zi frumoasă, cu mare calmă, cu siguranţă veţi fi invitaţi, la un moment dat, la o plimbare cu vaporaşul. Pe aleea care ţine loc de plajă o să

prin portul Tomis din Constanţa şi este o zi frumoasă, cu mare calmă, cu siguranţă veţi fi invitaţi, la un moment dat, la o plimbare cu vaporaşul. Pe aleea care ţine loc de plajă o să vedeţi un bărbat trecut de prima tinereţe, ars de soare şi cu o şapcă trasă pe frunte, care vă va ademeni să urcaţi pe vaporaşul acostat la ponton. "Haideţi la o plimbare pe mare cu soare! Haideţi să vedeţi marea mai de aproape! Doar 10 lei!", strigă el cu forţa unui şef de galerie. Este Mure Kadâr, unul dintre proprietarii vaporaşului "Condor", care este "în serviciu" de peste zece ani. "Vin imediat să vă ţin de urât", glumeşte el în timp ce ţine ambarcaţiunea fixă, să vă puteţi urca. La bord aşteaptă asociatul lui, căpitanul Paul Ferendino, care, cu toate că e un veritabil lup de mare şi este trecut de 55 de ani, se bucură ca un copil la fiecare tură când poate să taie, din nou, valurile.

"Condor" s-a născut din pasiune
Cei doi, alături de un al treilea asociat, s-au gândit să se apuce de plimbat turiştii pe mare, la puţin timp după Revoluţie. "Ce era să fac? Eu sunt marinar de 35 de ani. N-aş fi putut să mă fac brutar sau să stau după tejghea la butic. La asta mă pricep", explică nea` Paul cum a apărut "Condor". Vaporaşul, o fostă barcă de salvare de pe nava "Cugir", a fost transformat chiar de proprietarii săi. "Am lucrat la vaporaşul ăsta vreo trei ani juma`", zice cu mândrie căpitanul, în timp ce porneşte motorul marca Fiat de doar 45 de cai putere. "Condor" nu este mare. Are o lungime de 10,3 metri şi este lat de 3. Poate prinde o viteză maximă de 10-11 noduri şi are o autonomie de aproape 150 de ore. Este dotat cu tot ce trebuie: toaletă, bucătărie şi pat. Ca o căsuţă pe apă. În timp ce explicaţiile curg şi cei doi îşi laudă "copilul", vaporaşul se umple şi este gata de plecare. Se sună clopotul de ceaţă, montat în faţa bărcuţei, iar "Condor" este dezlegat şi împins în afara golfuleţului din port, spre mare.

Mare calmă şi poze frumoase
Turiştii, aşezaţi pe două băncuţe montate pe marginile vaporaşului, par nerăbdători să ajungă în larg, aşa că nea` Paul turează puţin motorul şi "pe-aici ţi-e drumul!". Totuşi, o mamă care a cedat insistenţelor celor mici care voiau neapărat să se plimbe cu "vaporu`" este puţin emoţionată. Nu a mai ieşit niciodată pe mare şi se uită puţin speriată în jur ţinându-se cu convingere de masa metalică montată pe puntea lui Condor. "Staţi liniştită, doamnă", răsună vocea lui Kadâr care încearcă să destindă atmosfera. "Uite, mă aşez eu lângă dumneavoastră, ca să fiu sigur că sunteţi bine. Numai lăsaţi masa în pace, că nu ţine ea barca pe valuri".
Deja vaporaşul a ieşit în larg, marea este calmă, încep pozele cu ţărmul, doamna cu copii se linişteşte şi începe să zâmbească şi atenţia fiecăruia se concentrează asupra peisajului inedit. La întoarcere, după salutări, mulţumiri şi promisiuni de revenire, al doilea vaporaş al celor trei marinari, care s-a umplut între timp, pleacă la rândul său spre valurile calme, avându-l drept căpitan pe Kadâr. Nea Paul mai rămâne la ţărm pentru a avea grijă de grătarul pe care se prăjeşte masa lor de prânz.
"Nu ştiu ce aş putea să fac dacă n-aş mai putea să ies pe mare. Vaporaşele astea sunt pasiunea mea. Nu câştigăm cine ştie ce din asta şi facem plimbările din plăcere. Dacă văd pe cineva care vrea să se plimbe şi nu are bani de exemplu, îl invit. Nu sper să mă îmbogăţesc, dar măcar fac ce-mi place", mai spune "căpitanul" în timp ce se aşază tacticos lângă grătar şi, în loc să se uite la carnea care se arde, priveşte spre larg, urmărind cu privirea vaporaşul care se pierde în zare. El este pregătit pentru multe alte plimbări. Numai doritori să fie!

Există variante şi pentru temerari
Pe lângă vaporaşele cu care vă puteţi plimba pe mare, există, pentru cei care vor mai mult, şi alte opţiuni. Pentru ceva mai mulţi bani vă puteţi urca la bordul unui velier, care va sta pe mare câteva ore şi va înainta mai adânc în apele Mării Negre. Veţi putea, cu această ocazie, să aflaţi cum se manevrează pânzele, cum se orientează marinarii sau cum este când pământul se pierde în zare şi sunteţi înconjuraţi numai de apă. Este o experienţă inedită şi memorabilă pentru oricine are puţin timp la dispoziţie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite