Constanta: Marieta Căescu vindecă suflete de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Marieta Căescu vindecă suflete de copii
Constanta: Marieta Căescu vindecă suflete de copii

S-a pregătit să înfrunte un fenomen din România zilelor noastre. Vrea să îi ajute pe copiii cu părinţii la muncă  în străinătate să vadă viaţa cu alţi ochi, mai buni. A observat reacţiile lor şi ştie cum să îi salveze.

Mulţi ani a fost educatoare şi s-a simţit bine lângă copii, le-a purtat de grijă şi le-a îndrumat primii paşi. După mai bine de 25 de ani de muncă, Marieta Căescu s-a hotărât la un moment dat să studieze mai mult pentru a-i putea ajuta pe cei care la vârste fragede încă nu disting răul de bine, dar sunt afectaţi de realitatea dură.

A lucrat o perioadă în mediul privat, la policlinica Provita, ca psiholog, până când s-a decis să îşi ia, într-un fel spus, soarta în propriile mâini. Aşa că s-a specializat în consiliere educaţională şi psihopedagogică.

„Am terminat un liceu pedagogic şi după mai mulţi ani de lucru cu oamenii am realizat că mi se potriveşte foarte mult domeniul psihologie“, spune Marieta Căescu.

 Din luna martie, alături de alte două colege de breaslă, Tatiana Barbaroş şi Mirela Căpăţână, a înfiinţat Asociaţia Psihologilor şi Psihopedagogilor Constanţa (APSIPED) ce numără deja 86 de membri cu pregătire în domeniu.

„Am considerat că o asociaţie completează fericit munca psihologilor şcolari din tot judeţul şi noi, cele trei membre fondatoare, deşi avem doar patru luni de lucru împreună, ne-am remarcat prin acţiuni, inclusiv prin scrierea unei cărţi «Părinţi, vă invit în lumea mea»“, afirma Marieta Căescu.

Aproape de copii

De-a lungul timpului şi mai ales în ultimii ani, când mulţi români au plecat în alte ţări, în căutarea unui loc de muncă, s-a confruntat cu tot mai multe cazuri în care copiii aveau nevoie acută ajutor.

„Din experienţa de practician privat am întâlnit copii care aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dezvoltau diverse reacţii afective. Sunt copii care se deprimă foarte uşor pentru că nu au suportul părinţilor“, mărturiseşte psihologul.

Cei mici sau adolescenţii lipsiţi de afecţiunea părintească încep să se comporte altfel şi important este ca un adult să observe că a apărut un fel de scurtcircuit în mintea lor.

„Unii îşi alterează imaginea de sine pentru că la un moment dat părinţii plusează material şi le trimit fel de fel de bunuri, bani, iar ei, cei mari, cred că pot acoperi această lipsă prin aceste beneficii materiale. Copiii încep să cheltuiască aceşti bani haotic sau îşi creează o falsă imagine de sine. Se îmbracă cu lucruri deosebite faţă de colegii săi vrând să arate că lipsa părinţilor, de fapt, pe ei îi avantajează“, explică psihologul.

Căldura din suflet

Marieta Căescu a mai observat că alţi copii nu îşi mai dezvoltă un regim de viaţă ordonat, nu mai mănâncă la timp, au diverse afecţiuni. Ei pot fi ajutaţi dacă se intervine la timp. Mai grav este atunci când pentru a lansa un strigăt de ajutor, copiii recurg la gesturi extreme cu tentative de suicid sau ameninţă cu suicidul pentru ca părinţii să se întoarcă mai repede în ţară.

 Marieta Căescu a învăţat că psihologul trebuie să fie un om care poate empatiza la orice sentiment, orice suferinţă, dar trebuie să fie stăpân pe sine să poată deveni un sprijin.

Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară de astăzi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite