Constanţa: Actorul Liviu Manolache ar fi vrut să se facă navigator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Actorul Liviu Manolache ar fi vrut să se facă navigator
Constanţa: Actorul Liviu Manolache ar fi vrut să se facă navigator

Artistul Liviu Manolache împlineşte astăzi vârsta de 54 de ani. Numele familiei de artişti din care provine a devenit sinonim cu scena constănţeană.

El încearcă să-i convingă pe adolescenţi că trebuie să-şi descopere valoarea interioară, să se cunoască pe sine şi să descopere elementul care înseamnă cultura reală cu ajutorul teatrului. Pentru Liviu Manolache totul a început în urmă cu 51 de ani. „Sunt născut la Galaţi, însă la vârsta de trei ani am venit cu familia la Constanţa şi de atunci nu mi-a mai dat voie marea să plec de aici“, a mărturisit artistul zâmbind.

Moştenirea Manolache

Provine dintr-o familie de artişti, deci nu i-a fost greu să aleagă această profesie: tatăl său este renumitul compozitor Aurel Manolache, iar unchiul său a fost îndrăgitul actor Gelu Manolache. „Toţi erau aici la Teatrul Fantasio, iar eu eram doar un copil de cinci ani, care poposeam din când în când aici în clădire. Uneori veneam cu tata la premierele lui, alteori cu unchiul sau cu alte persoane“, povesteşte Manolache. Liviu Manolache spune că acest sentiment a început să nască în el cu timpul, iar acest lucru nu şi l-a putut explica niciodată. „Până la 19 ani, eu nu am recitat nicio poezie, în afara celor de la grădiniţă, care erau obligatorii“.

Actor complet şi muzician

Şi-a dorit mereu să facă teatru academic, nu teatru bulevardier sau teatru de revistă, însă a făcut toate formele de teatru care se puteau face, începând de la tragedie, dramă, operetă, până la compus muzică de scenă şi jucat în filme. „Dacă nu intram la Teatru, mă făceam marinar“, spune Manolache, adăugând că a rămas la Constanţa, deşi a avut ocazia să plece la Bucureşti.

Experienţa britanică

În perioada 1995-2001, Liviu Manolache a lucrat în Marea Britanie, pentru teatrul din  Bristol. Acolo, statutul artiştilor este respectat. „Mi s-a oferit chiar posibilitatea să predau teatru acolo, însă copilul meu, cu vocea plângăcioasă, mi-a spus: «Tati, vino acasă!», aşa că m-am întors... Am pierdut un contract ca să mă întorc acasă cu  speranţa că ce am acumulat acolo voi putea aduce şi aici. Trebuie să spun că în Anglia sau Londra, cultura e de bază, iar statul investeşte bani. În România, banii se duc în divertisment şi nu în cultură, cum e peste hotare. Noi trebuie să fim defecţii Europei, că aşa ni se pare absolut normal“.

Farse cu Jean

Una dintre cele mai bune glume proaste pe care i-a făcut-o vreodată cuiva a fost cea dedicată lui Jean Constantin.

„Fiind student la teatru, stăteam la multe spectacole în spatele decorului. Într-o zi, se juca pe scenă comedia „Săracul Gică“ şi i-am spus de acolo, din spate, că i s-au rupt pantalonii, iar el toată piesa a jucat-o numai cu spatele la decor pentru a nu se vedea ruptura.

Pentru perioada următoare, actorul intenţionează  să pună în scenă un spectacol pe care încearcă să-l facă de un an şi jumătate.

Apoi, în luna noiembrie va filma într-o coproducţie israeliano-română rolul unui magistrat.

Aflaţi mai multe despre activitatea actorului din Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite