Constanţa: Mangalia, oraşul balneoclimateric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi turişti vin aici doar pentru tratarea unor afecţiun. Mangalia poate fi considerată o staţiune balneoclimaterică permanentă, aici găsindu-se izvoare minerale exploatate de Sanatoriul Balnear. Turiştii sunt puţini, iar cei mai mulţi dintre localnici şi-au găsit de lucru în Saturn, Venus, Olimp sau 2 Mai. 

La Mangalia se tratează afecţiuni precum: reumatism cronic degenerativ şi inflamator, sechele, fracturi, entorse, luxaţii, afecţiuni neurologice centrale şi periferice, tulburări de circulaţie periferică, rinite şi bronşite cronice, astm bronşic, psoriazis, alergodermii cronice, anexite cronice, infertilitate secundară, gută, diabet, obezitate, litiaze şi infecţii urinare, dischinezii biliare, gastrite cronice hipoacide şi colopatii cronice.

Costurile sunt pe măsura complexităţii curelor de tratament. Pentru cei cazaţi la hotel Calatis, de o stea, trei proceduri într-o cură de cinci zile costă 252 de lei, iar patru proceduri ajung la 286 de lei. Separat se plăteşte cazarea: 55 de lei pentru o zi într-o cameră dublă, 109 lei într-o cameră single şi 189 de lei într-un apartament.

Turiştii-pacienţi au în camere televizor şi frigider. Pentru cazarea în Pavilionul B al sanatoriului, costurile diferă: 85 de euro pentru şase zile de tratament cu câte trei proceduri, sau 95 de euro cu patru proceduri. Maximum de tratament de 18 zile poate costa până la 223 de euro cu trei proceduri sau 248 de euro cu patru proceduri. Euro este cotat la 4,1 lei.

Oraş-staţiune

Plaja este neîngrijită, dar suficient de curată cât să facă faţă localnicilor. „Am venit la Mangalia în interes de serviciu. Vin în fiecare an şi îmbin utilul cu plăcutul. În alţi ani era mai aglomerat pe vremea asta. Cât despre plajă, nu arată prea bine, dar... merge!“, ne-a declarat Ghiţă din Hunedoara. Cei aflaţi pe nisip se pot răcori cu o bere la pahar, care costă 3 lei, comercializată de câteva terase. Cei mai mulţi preferă să îşi cumpere totul din oraş.

Cazare la hoteluri

Localnicii nu se înghesuie să ofere locuri de cazare turiştilor. Cei care scutură cheile pe marginea drumului, personaje obişnuite pe străzile din celelalte staţiuni, pot fi număraţi pe degete în Mangalia. „Ne aşteptăm la mai mulţi turişti după data de 15 iulie, dar nu cunosc persoane dispuse să îşi închirieze locuinţele“, ne mărturiseşte o localnică aflată la plajă cu animalul de companie - un cocker negru, dar care a refuzat să îşi decline identitatea. Aşadar, alternativa este cazarea la hotel. Cei cu dare de mână pot opta pentru hotel President, clasificat la patru stele. Pentru o noapte de cazare într-o cameră single, costul este de 47 de euro, 60 de euro pentru o cameră double în regim single şi se poate ajunge la 92 de euro pentru o cameră de lux cu vedere la mare. Cei cu un buget de vacanţă redus pot opta pentru un hotel de două stele.

În această perioadă, costul unei nopţi de cazare într-o cameră single este de 115 lei, iar pentru una dublă - 155 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite