Mamografii şi teste Babeş Papanicolau gratuite la Mangalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două săptămâni, programul „Diagnostic Mobil - Sân şi Col uterin" al Fundaţiei Renaşterea oferă investigaţii medicale gratuite femeilor din Mangalia.

Unitatea de Diagnostic Mobil - Sân şi Col Uterin a sosit în oraşul Mangalia luni şi va sta timp de două săptămâni. „Oferim mamografii şi teste Babeş Papanicolau gratuite femeilor din comunităţile cu acces limitat la aceste tipuri de investigaţii medicale", a declarat Cătălina Negară, specialist PR al Fundaţiei Renaşterea.

În cadrul Centrului mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin amplasat lângă Casa de Cultură din Mangalia sunt amenajate un cabinet de ginecologie şi o cameră dotată cu aparat mamograf. „Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele acasă", a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Programările se fac la sediul Primăriei Mangalia, intrarea B, camera 12. „Femeile din Mangalia care doresc să apeleze la noi trebuie să aibă o trimitere simplă de la medicul de familie", a precizat Cătălina Negară.

Cine trebuie să facă mamografii şi teste Babeş Papanicolau

Mamografia este un examen radiologic pentru detectarea cancerului de sân. Mamografiile pot arăta modificările apărute la nivelul sânului înainte ca femeia sau medicul acesteia să le simtă la palpare. De mamografii pot beneficia femeile de peste 40 de ani.
Testul Babeş Papanicolau se efectuează pe masa ginecologică şi constă în recoltarea cu ajutorul unei periuţe a unei probe din colul uterin (prin vagin). Proba este prelevată de către un cadru medical şi apoi este examinată pentru a se identifica modificările apărute la nivelul celulelor. Existenţa modificărilor poate indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Această investigaţie este recomandată tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite