Constanta:Litoral 2009/Florea Dima, parcagiul şi mierla taie bilete în Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta:Litoral 2009/Florea Dima, parcagiul şi mierla taie bilete în Mamaia
Constanta:Litoral 2009/Florea Dima, parcagiul şi mierla taie bilete în Mamaia

Este angajat al Primăriei Constanţa şi taie bilete de parcare în faţa unui hotel din centrul staţiunii Mamaia. Florea este nedespărţit de mierla indiană Aladin şi meditează asupra sensului vieţii la serviciu.

Pe Florea Dima îl vezi mereu în mijlocul naturii. Dacă e acasă, plantează sau îngrijeşte un copac sau un animal. La serviciu, în parcarea din centrul staţiunii Mamaia, are un scaun pus la umbra unui pom, iar alături de el se află o colivie cu pasărea sa favorită: o mierlă indiană neagră, care i-a fost încredinţată de stăpân să aibă grijă de ea pe timpul zilei. Pasărea e mascul şi nu avea un nume oficial, dar o fetiţă a botezat-o Aladin.

Florea Dima stă de multe ori să mediteze asupra sensului vieţii. „Noi suntem trecători, când aveam vârsta voastră mi se părea că am tot timpul din lume. Dar e un lucru fals!“, spune parcagiul. Florea spune despre el că iubeşte viaţa şi natura, iar atunci când are ocazia încearcă să îndrepte lucrurile. Chiar şi în cazul lui Aladin.

O pasăre curioasă

„Dacă ar fi după mine, aş duce-o în India şi aş elibera-o. Noi, oamenii, luptăm pentru libertate, dar închidem libertatea în cuşti. Mierla indiană, însă, nu e tristă niciodată în captivitate pentru că s-a obişnuit acolo. E doar foarte curioasă“, explică Florea.

„Ce-i drept, dacă ai elibera o asemenea pasăre din colivie ea nu ar supravieţui în mijlocul naturii pentru că, deşi este pasăre de pradă, ea nu este obişnuită să vâneze pentru a-şi procura hrana. Unele lucruri sunt însă imprimate în instinctul animalului, iar oamenii ar avea ce învăţa de la păsări“, spune Florea Dima.

De exemplu, la începutul perioadei de împerechere, masculul face un cuib din crenguţe pe pământ special pentru partenera lui, şi curăţă bine „poteca“ până la intrare, astfel ca femelei să-i fie uşor să vină să depună ouă.

Aladin a învăţat obscenităţi de la politicieni

Pentru a nu se plictisi în captivitate, o mierlă indiană de mare valoare (costă cam 2.500 de euro dacă o cumperi de la un magazin specializat) trebuie educată aproape la fel cum educi un copil.

 Educarea mierlei începe la vârsta de şase luni şi tot atunci i se face o mică operaţie de către medicul veterinar, care să-i permită să rostească silabe şi cuvinte cât mai apropiate de cele rostite de vocea umană. Apoi animalul începe să memoreze şi trebuie să fii atent ce vorbeşti în preajma lui.

De exemplu, Aladin a învăţat chiar obscenităţi, auzite în timpul campaniei electorale. Nu se ştie exact cine e vinovat de această situaţie, întrucât despre stăpânul păsării, domnul Nicu, Florea Dima vorbeşte cu mult respect.

 Parcagiul din Mamaia se consideră un om liber. A călătorit de câteva ori în străinătate, în Bulgaria, Italia şi Egipt, dar numai ca turist. Nu a lucrat niciodată în afara României şi nici nu a fost tentat să rămână acolo.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite