Constanţa: Magazinele de Vise, paravan pentru haşiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Antidrog au descoperit că în aceste unităţi se vând, pe lângă substanţe halucinogene, şi stupefiante ilegale. „Peste o săptămână vom avea un magazin de vise închis, pentru că am constatat că aici se dau şi droguri interzise de lege“, a spus Aurelian Pavel, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanţa.

Autorităţile spun că în magazinele de vise din Constanţa se vând nu doar droguri „legale“, ci şi canabis, ulei de canabis şi haşiş, motiv pentru care vor fi luate măsuri.

În această primăvară, magazinele de vise au apărut precum ciupercile după ploaie în Constanţa. Foarte încântaţi că au găsit alternativa legală pentru drogurile interzise, tinerii au trecut pragul acestor magazine şi au încercat substanţele halucinogene, pe care legea nu le interzice.

Efecte negative

Mulţi dintre cei care au încercat astfel de substanţe spun că s-au simţit foarte rău. „Am luat din curiozitate, dar timp de o oră, am crezut că o să mor, că nu mai scap din starea aia. Nu mai puteam să respir, a fost îngrozitor! Am văzut moartea cu ochii! Nu mai iau în viaţa mea!“, a povestit un tânăr de 31 de ani, care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

Întrebaţi dacă la unitatea medicală s-au prezentat pacienţi, medicii de la Spitalul de Urgenţă spun că nu pot detecta persoanele care au consumat droguri, fie şi legale, pentru că la secţia de Terapie Intensivă nu există un aparat care să facă determinări de droguri. „Eticheta este foarte greu de pus, pentru că nimeni nu declară că a luat droguri“, a declarat dr. Gheorghe Nicolae, şeful Secţiei de Terapie Intensivă.

Plantele sunt vândute minorilor

Deşi nu este acceptată comercializarea persoanelor sub 18 ani, drogurile pot fi luate cu uşurinţă şi de minori. Reprezentanţii organizaţiei EURAD (Europe Against Drugs) au declarat, la Constanţa, că una dintre substanţele foarte periculoase comercializate în aceste magazine este salvia divinorum, o specie de plantă din familia mentei, care creşte în Mexic. Este cunoscută pentru efectele sale psihoafective.

„Toate plantele pe care le avem sunt perfect legale. Cu uşoare efecte afrodisiace sau de relaxare, pliculeţele sau ţigările încearcă să imite drogurile adevărate. Ele au însă în componenţă plante exotice cum ar fi lotusul albastru sau nufărul. Mai mult, acestea nu sunt deloc nocive şi nu creează dependenţă. În majoritatea cazurilor efectul lor durează doar câteva zeci de minute“, preciza în urmă cu ceva vreme Cosmin Sişu, vânzător în Magazinul de Vise.

Drogurile uşoare, agreate de  parlamentari

Un parlamentar vrea să introducă 16 substanţe în lista drogurilor interzise de lege, pentru că în prezent acestea sunt comercializate fără probleme. „În septembrie, propunerea intră în discuţii în comisiile Parlamentului“, a declarat deputatul de Timiş Alin Popoviciu, la întâlnirea organizată recent la Constanţa de EURAD.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite