Constanţa: Lux pentru studenţii români, ghetou pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căminele Universităţii Ovidius se împart în două categorii: cele în care termopanul şi faianţa sunt la loc de cinste şi cele în care gândacul şi igrasia sunt inamicii studenţilor.

Universitatea Ovidius are la ora actuală de 1.567 de locuri de cazare dispuse pe şase cămine, din care 1.200 sunt camere tip garsonieră. „Peste tot s-au schimbat geamuri, s-a pus gard, s-au modernizat căminele care aveau grupuri sanitare comune“, spune şeful căminelor Ovidius, Tănase Caragicu.

Căminele I şi II din zona Faleză au garsoniere cu patru locuri care sunt dotate cu mobilier nou, băi renovate şi bucătării cu plite electrice.

Ţevile nu picură, camerele sunt proaspăt văruite în culori vii, uşile nu scârţâie, iar saltelele sunt noi. Nu lipsesc caloriferele funcţionale, termopanele, parchetul laminat, gresia şi faianţa asortate cu elementele de mobilier.

Taxa lunară la aceste cămine este de 110 lei pentru studenţii admişi la învăţământul fără taxă şi 230 de lei pentru cei înscrişi la cursurile cu plată.    

Studenţii străini stau într-un ghetou

Spre deosebire de căminele I şi II, imaginea căminului din spatele licelui Energetic este dezolantă. Sârme de rufe prinse de pereţi, plite scoase în hol pe care tinerii îşi gătesc, lucruri aruncate peste tot şi muncitori care dau o mână de var pe ultima sută de metri.

Tabloul este completat de prezenţa gândacilor, situaţie de care se plâng şi tinerii care stau camere. Clădirea dispune de 180 de locuri. Aici sunt cazaţi foarte mulţi studenţi din Albania, Madeconia, Republica Moldova sau Ucraina. „Peste 30% dintre tinerii cazaţi în acest cămin sunt străini“, a declarat administratorul Cornelia Itu.

„Pe noi nu ne primesc în altă parte“

Albaneza Anxhela G. (22 de ani) este în anul III la Stomatologie. Tânăra spune că primeşte o bursă de 250 de lei din partea statului român şi că trebuie să suporte condiţiile din acest cămin pentru că nu este primită în altă parte.

Viitorul medic dentist spune că au gândaci în cameră, lucru pe care îl confirmă şi colega ei Matilda D., studentă în anul II la Ştiinţe Economice.

„Noi suntem bursieri şi nu avem voie în alte cămine. Dacă stăm şase în cameră cum să învăţăm? Noi de ce nu avem voie să stăm în altă parte? Ni s-a spus că nu avem voie decât aici“, se revoltă tinerele. Şi pe Vlad Ovidiu din Alba Iulia îl deranjează tot gândacii. Deşi nu va beneficia de cine ştie ce condiţii, tânărul preferă să se cazeze şi anul acesta tot la Energetic.

O altă problemă pe care ne-au semnalat-o studenţii străini este furnizarea apei calde. „Dacă nu te trezeşti la ora 7.00, nu mai prinzi apă caldă. Suntem mai tot timpul nevoite să ne încăzim apa pentru a ne spăla“, au spus ele.

Directorul Administrativ al Universităţii Ovidius, Laurenţiu Sârbu, a declarat că tineri au spus că preferă să locuiască acolo. „Vroiau să stea în acel cămin pentru a-şi păstra comunitatea intactă. A fost strict o solicitare a lor, iar noi am respectat-o“, spune Laurenţiu Sârbu.

350 de euro pentru o cazare „la liber“

Proprietarii care deţin camere în apropierea campusului universitar nu lasă din preţ nici în an de criză. În prezent, închiriatul unei camere simplă scoate din buzunarele tinerilor nici mai mult nici mai puţin decât 300 de lei, iar pentru un plus de confort într-o vilă sau un apartament mai luxos, trebuie să scoată din buzunar suma de 400 lei.

Garsonierele pot fi închiriate cu sume care variază între 150 şi 200 euro, în funcţie de dotări şi facilităţi. Mai departe, un apartament cu două camere scoate din buzunarele tinerilor între 200 şi 350 euro, iar un apartament cu trei camere - 400 euro, sume care de foarte multe ori sunt împărţite între mai mulţi studenţi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite