Constanţa: Lucian Iancu - Viaţa trăită de la un gong la altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Lucian Iancu - Viaţa trăită de la  un gong la altul
Constanţa: Lucian Iancu - Viaţa trăită de la un gong la altul

Îşi doreşte ca apelativul „maestre“, cu care-l gratulează cei care-l cunosc, să fie datorat în primul rând exigenţei sale profesionale şi nu vârstei.

După 45 de ani de la primul gong, simte teatrul ca o a doua casă. Sau ca o altă cameră a apartamentului său în care-şi satisface setea de emoţie, se joacă cu trăirile sale lăuntrice şi explorează lumea îmbrăcat în personaje care se nasc din nou, seară de seară. Mereu altele, dar în aceeaşi „piele“.

Cu puţin timp înainte de a-şi urca pe umeri cele două steluţe de locotenent, a fost exmatriculat de la Şcoala Militară de la Piteşti, din cauza unei delaţiuni specifice vremurilor de atunci. Era prin 1959. S-a întors la Constanţa şi a jucat o vară în rolul unui salvamar adevărat. A ajuns la IATC de mână cu fostul său coleg Hamdi Cerchez. La proba de aptitudini a dat juriul cu burţile pe spate povestindu-le de Moş Teacă al lui Anton Bacalbaşa, iar câteva zile mai târziu, când s-a uitat pe lista cu rezultate, s-a descoperit la cei admişi cu bursă. A început să-i placă să simtă scândura scenei, să intre în rol, să învârtă maşinăria spectacolului şi să simtă cum viaţa, spectator la propria-i dramatizare, chiar trăieşte.

Dar nici acum, după atâţia ani, nu crede că se poate vorbi de o rutină, atâta timp cât de fiecare dată ai doza de prospeţime care face viu un personaj.

„Actorul arde pe dinăuntru, nu ca un copac în exterior, dar tocmai arderea asta te păstrează viu, îţi dă împlinirea şi puterea de a merge mai departe. Fără ele am fi doar nişte exponate dintr-un muzeu“, spune actorul.

Evadarea din ţară, …privarea de teatru…

Replicile date, prea dure pentru urechile securiştilor de dinainte de ’89, au ieşit uneori din scriptul actoricesc. Dar tot actoria, sau mai bine zis talentul său, l-a salvat în ’75 de excluderea din partid şi deferirea în Justiţie pentru ofensele aduse regimului comunist. Primul secretar de atunci, Vasile Vâlcu, a fost impresionat de generalul dac întruchipat într-o piesă, l-a văzut mai util pe Lucian Iancu, acolo, pe scenă şi i-a spus că este prea bun şi e păcat să înfunde puşcăria. 

După alţi zece ani, evadarea din ţară cu nava Uricani, afront făţiş la adresa Epocii de Aur, l-a aruncat din lumina rampei în cea a reflectoarelor de anchetă. Ar fi vrut sa fie mai vocal, să întoarcă roata şi să ajungă la Europa Liberă, să facă teatru radiofonic. A nimerit la Aiud, într-o celulă din care a fost salvat de gongul Revoluţiei. S-a întors apoi la locul lui, pe scenă, pentru a mai da culoare şi personalitate unor personaje.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite