Locurile fără taxă din universităţile constănţene rămân neocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul de pregătire scăzut al absolveniţilor de liceu îi obligă să opteze pentru un loc la facultate la cu taxă. Peste 250 de locuri la fără taxă au rămas neocupate după prima sesiune de înscrieri.

De teama examenelor de admitere, tinerii absolvenţi de liceu ocolesc locurile la fără taxă pe care universităţile constănţene le pun la dispoziţie.Doar 36 din cele 170 de locuri fără taxă au fost ocupate la universitatea privată Andrei Şaguna din Constanţa. Locuri libere la forma de învăţământ fără taxă au rămas şi la Universitatea Ovidius, în total 115 la toate specializările.

Cu sălile goale

Cei mai mulţi studenţi au ales să studieze Dreptul, ASE-ul, Litere şi Medicină la Ovidius, în timp ce la Şaguna specializarea Management a fost cea mai căutată.

Fără precedent însă, anul acesta au rămas foarte multe locuri neocupate din cauza crizei, dar şi a pregătirii slabe a absolvenţilor de liceu. „O să avem sălile goale anul acesta, pentru că studenţii nu mai sunt interesaţi de studii superioare. Nici de examentul de admitere nu au trecut. Vin slab pregătiţi, au privirile pierdute şi preferă să plătească taxa anuală, asta dacă au bani să o achite", susţine Mihaela Rus, lector universitar doctor la Facultatea de Psihosociologie, la Universitatea Andrei Şaguna.

A renunţat la facultate

De partea cealaltă, studenţii susţin că nu sunt ei vinovaţi că nu reuşesc să treacă de admitere, pentru că subiectele sunt dificile. Tot ei recunosc că nu îşi bat capul să înveţe.

Florentina Budea (22 de ani) din Tulcea a studiat Contabilitatea la Ovidius, însă a renunţat pentru că nu a mai avut bani să-şi achite studiile şi să plătească întreţinerea şi chiria. „Neavând bani, am trecut la învăţământul la distanţă. M-am mutat cu facultatea la Tulcea. Aş fi putut să fac tot posibilul să trec la forma de învăţământ fără taxă, dar este greu", spune ea.

Răzvan Tudose (19 ani) ar fi vrut să studieze Pedagogia Muzicală la Ovidius, însă lipsa banilor l-a determinat să rămână acasă. „Mă costă mai puţin să fac facultatea în Tulcea. Am optat pentru Pedagogie Muzicală la Spiru Haret. Taxa anuală este de 1.000 de lei. La Ovidius eram nevoită să plătesc 3.500 de lei", a spus Răzvan Alexandru Tudose.

Mai puţini şomeri

Profesorii spun că universităţile oferă locuri la fără taxă, însă acestea nu sunt ocupate fiindcă viitorii studenţi vin cu lacune mari din liceu de nu pot trece de examen. La Universitatea Ovidius, din 1.400 de locuri fără taxă mai sunt disponibile 115.

„Gradul de promovabilitate de la bacalaureat a fost scăzut la nivel naţional, iar asta a determinat ca locurile bugetate să rămână şi pentru admiterea de toamnă. Copiii vin din ce în ce mai slab pregătiţi, însă aşa vom scoate mai puţini şomeri pe piaţă", a declarat prof. univ. dr. Victor Ciupină, rectorul universităţii de stat.

Cele mai multe locuri bugetate disponibile sunt la Inginerie, Teologie, Geografie şi Fizică. La forma de învăţământ cu taxă, locurile disponibile sunt cu sutele: Drept - 185, Ecologie şi Protecţia Mediului - 157, ASE - 265, Inginerie Civilă 148.


Universitatea Andrei Şaguna oferă câte 10 locuri la fără taxă la facultăţile de Psihologie, Sociologie, Jurnalism, Ştiinţe Politice, Finanţe-Bănci, Administraţie Publică sau Informatică Economică. Alte 18 locuri la fără taxă sunt disponibile la Drept.

„Taxele la noi sunt cuprinse între 1.200 de lei şi 1.600 de lei. Cei interesaţi se mai pot înscrie până la jumătatea lunii septembrie. Însă cel mai probabil va fi anul cu cei mai puţini studenţi", a declarat lector universitar doctor Andra Seceleanu, de la Universitatea Andrei Şaguna.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite