Litoralul românesc va avea sistem de alertă pentru tsunami în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va fi avertizată la 80 de secunde după declanşarea cutremurului dacă în Marea Neagră se produce un tsunami. Echipamentul de 5,8 milioane de euro îl copiază pe cel din Japonia.

În luna mai a acestui an vor fi montaţi trei senzori submarini la Sulina, Constanţa şi Varna, care vor da avertizarea de tsunami. Cel mai târziu, în 2012 va fi pus la punct sistemul de transmisie şi alimentare.

Investiţia de 5,8 milioane de euro din fonduri europene este unică pentru zona de coastă româno-bulgară, deoarece va putea măsura mişcările de tip tsunami.

Vom afla cu 80 de secunde înainte dacă este tsunami

„Echipamentul îl copiază pe cel al Japoniei. La 80 de secunde după declanşarea cutremurului, vom afla dacă este tsunami în Marea Neagră", a declarat inginerul Ioan Verdeş, specialist în amplasamente de senzori de la Observatorul Seismologic de la Eforie Nord.

Senzorii vor fi montaţi în luna mai în largul Mării Negre, la o adâncime de aproximativ 30 de metri.

Mangalia, lovită de tsunami

Specialiştii spun că avertizarea de tsunami este necesară întrucât în Marea Neagră au fost înregistrate valuri de patri-cinci metri. În ultimii 200 de ani, în Marea Neagră s-au produs peste 24 de tsunami - 3 în România, 8 în Crimeea şi restul pe coastele Bulgariei şi Turciei.

Ultimul tsunami a avut loc în anul 1901, la 31 martie, în zona Mangaliei, unde valurile au atins trei-patru metri la ţărm. La începutul veacului un petic de pământ, cândva între graniţele României, se află acum în Bulgaria. De asemenea, oamenii de ştiinţă bănuiesc că un tsunami a măturat Callatisul, actualul oraş Mangalia.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite