Litoralul înainte de 1 Mai: şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu aproape două săptămâni înainte de începerea sezonului, plajele din staţiuni sunt murdare şi pustii, brăzdate din loc în loc cu gropi lăsate în urmă de muncitorii care repară sistemele de canalizare.

Întreg litoralul este pregătit să primească turişti, trâmbiţează autorităţile şi hotelierii. Teoretic doar, pentru că în realitate plajele arată dezolant, iar spaţiile de cazare nu au fost mai deloc renovate.

Toate hotelurile şi cluburile vor fi deschise în weekend-ul 29 aprilie - 1 mai, când sunt aşteptaţi să sosească pe litoral peste 15.000 de turişti. „În funcţie de vânzări, Asociaţia Litoral-Delta Dunării pregăteşte o paradă. Suntem în pline discuţii cu agenţiile de turism şi, dacă vor fi solicitări, vom organiza o paradă care să cuprindă tot litoralul. Dacă nu, ne gândim să marcăm deschiderea sezonului în Mamaia, unde ne aşteptăm ca gradul de ocupare să fie ridicat“, a spus Corina Martin, preşedina Asociaţiei Litoral-Delta Dunării.

Dacă anul trecut au fost peste 22.000 de turişti de 1 Mai la mare, anul acesta sunt aşteptaţi 15.000 - 20.000 de turişti, susţin hotelierii de pe litoral.

Vama Veche

Operatorii de plajă şi hotelierii au luat în primire luna aceasta sectoarele pentru care au licitat în martie sau în anii anteriori şi se pregătesc să-i întâmpine pe turişti. Carmen Dogaru din Vama Veche este proprietarul renumitei terase La Stuf. A primit sectorul de plajă la început de aprilie de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, iar acum aşteaptă „valul de turişti“. „De acum încolo vom avea toate weekend-urile pline cu turişti. Până când va fi cald, cei mai mulţi vor veni doar în weekend. Sperăm să fie vreme frumoasă“, a spus cu încredere Carmen Dogaru.

Plaja Vama Veche

Realitatea de pe plaje însă este alta. Peisajul este dezamăgitor, cu două săptămâni înainte de începerea sezonului. În Vama Veche, câţiva muncitori meşteresc la un acoperiş stricat de ploaie. Umbrelele sub care se refugiau turiştii arşi de soare sunt acum dărâmate la pământ. În nisip, cioburile concurează cu resturile de cutii de răcoritoare abandonate de turişti sezonul trecut. Pe străduţa cu cele mai multe baruri, mormane de pământ zac în jurul gropilor săpate recent. Câţiva muncitori spun că înlocuiesc ţevile de scurgere, roase de rugină. Administratorii celor mai multe pub-uri nu şi-au făcut încă apariţia, iar lucrările de reparaţie par lăsate în voia sorţii. Locul gheretelor din care străluceau brăţări lucioase şi alte podoabe este acum ocupat de gunoaie răscolite de vânt.

„Trebuie să astupăm singuri gropile“

Plaja 2 Mai

La doar câţiva kilometri mai departe, în 2 Mai, utilajele duduie la fiecare groapă săpată, iar o armată de muncitori sapă alte şanţuri. Localnicii sunt revoltaţi. „Au lăsat gropile neastupate şi noi trebuie să plătim alţi muncitori, să le astupe. Vin turiştii şi vor ocoli casele noastre, dacă îi întâmpinăm cu şantierul în poartă“, se plânge un localnic în timp ce mai aruncă un bolovan peste groapa din faţa casei. În faţa unui butic de pe strada principală, clienţii trebuie să facă echilibristică pe o bârnă de lemn, aruncată peste groapa în care zac conductele neacoperite.

Drum închis

La Mangalia, plaja e plină de utilaje şi de câteva maşini ale patronilor care fac ultimele pregătiri pentru ridicarea barurilor, direct pe nisip. La doar câţiva zeci de metri depărtare, pe faleza din apropierea portului, muncitorii lucrează de zor la amenajarea principalei alei de promenadă.

Mangalia

Din Mangalia, turiştii dornici de distracţie ajung de fiecare dată în micile staţiuni din apropiere. Prima oprire: Saturn. Dacă ar ajunge acum pe litoral, turiştii ar trebui să facă slalom printre stabilopozii aşezaţi în mijlocul drumului. Un indicator cu semnul de „trecere interzisă“ şi o barieră susţinută de câteva pietre te avertizează că drumul spre distracţie se opreşte aici. Drumul care leagă staţiunea de Venus este în lucru, aşa că poţi doar folosi varianta-ocolitoare, adică plaja. Peisajul este însă unul dezolant.Vile pestriţe şi blocuri noi contrastează cu vitrinele cu părţi de manechine înghesuite, care vara trecută se dărâmau încărcate fiind cu haine de sezon.

Drum închis spre staţiunea Saturn

Câţiva kilometri distanţă, pe faleza din staţiunea Olimp, ai impresia că ai ajuns în altă lume. Nisipul de pe plajă este nivelat recent. Câţiva municitori fac ultimele retuşuri pentru a repara faţada unui hotel. Şi chiar când să crezi că măcar una dintre staţiunile de pe litoral pare pregătită pentru turişti, la câţiva zeci de metri de mare dintr-un bloc flutură câteva bucăţi imense de plasă. „Au început să construiasă blocul, au vândut două sau trei apartamente şi au stopat contrucţia“, a explicat Ion Ciolacu, administratorul Hotelului Panoramic, situat lângă blocul-fantomă.

Proprietarii de pensiuni şi vile cochete de pe litoralul românesc sunt optimişti. Turiştii vor veni la mare de 1 Mai. Aşa-i tradiţia românului. Iar micii intreprinzători care închiriază camere prevăd un sezon plin. Se roagă de vreme bună şi de români „care nu se uită la ban“.

Staţiunea tineretului şi Mamaia, cufundate în linişte

Gropile de pe străzile din Costineşti te descurajează imediat ce apuci drumul spre plajă. Patronii magazinelor din staţiunea tineretului nu dau semne că ar ridica obloanelor vitrinelor. La terasa „10 Steaguri“, situată la intrarea pe plajă, câţiva muncitori cârpesc acoperişul spart în două-trei locuri. Câteva scânduri bătute la repezeală şi o spoială şi terasa e ca nouă. Pe faleza din Costineşti s-au ridicat două noi vile, dintre care una îi aparţine primarului.

În Eforie Sud şi Eforie Nord, turiştii nu mai au unde să facă plajă. Pe de o parte, marea a înaintat cu patru-cinci metri. Pe de altă parte, constructorii lucrează de zor la refacerea falezei prăbuşită în plin sezon 2010. Între cele două Eforii, construcţiile au sufocat plaja, iar turiştii vor mai putea să-şi întindă cearşafurile doar pe terasele de beton. Peste 20 de proprietari şi-au ridicat locuinţe pe cei trei kilometri de plajă dintre cele două staţiuni.

Petrecere de pomină

În staţiunea Mamaia se construieşte chiar pe plajă, lângă Complexul Cleopatra. La câteva de sute de metri înspre zona Cazino, un alt agent economic îşi extinde construcţia ridicată pe plajă. În centrul staţiunii este pustiu. Doar proprietarii Hotelului Histria renovează unitatea unitatea pentru sezonul turistic ce stă să înceapă. Tot aici, cel mai mare operator de plajă de pe litoralul românesc, Sorin Greavu, spune că în afară de a curăţa nisipul, nu mai face nimic. „Am licitat pentru că am cumpărat în urmă cu mulţi ani utilaje. Nu merită să faci nimic pentru un sezon atât de scurt. Acum curăţ plajele de gunoi de pe litoralul românesc şi bulgăresc“, a precizat Greavu.

Nici în Constanţa autorităţile nu au pregătit nimic deosebit de 1 mai. „Nu avem bani“, este replica primarului Radu Mazăre de doi ani încoace. Singurul eveniment anunţat, până acum, de 1 Mai este The Mission. „The Pirates of 1st of May“ va aduce laolaltă două concepte de petreceri de 1 Mai devenite deja tradiţionale: The Mission 1st of May şi InDeep&Dance. Pe plaja din nordul staţiunii Mamaia, două corturi încălzite pe timpul nopţii vor găzdui 60 de ore de muzică. Pe scenă vor mixa cei mai renumiţi DJ: Sven Väth, Steve Lawler, Tania Vulcano, Markus Homm, Manuel Castro, Rosario Internullo, Adrian Eftimie, Pagal, Optick.

Cât costă 1 Mai „muncitoresc“

Preţurile de 1 Mai sunt pentru toate buzunarele, de la 35 de lei până la 1.000 de lei pe noapte. Dacă vreţi cazare de 5 stele în Mamaia, puteţi alege unul dintre hotelurile Vega, Rex sau Palm Beach. La primul, pachetul de 1 Mai costă 1.500 de lei şi cuprinde două nopţi de cazare cu micul dejun inclus şi două dejunuri bufet suedez la 30 aprilie şi 1 mai.

Sudul litoralului vine cu oferte la cazare la jumătatea celor din Mamaia. În Costineşti, o noapte la Hotelul Impact G (3 stele), în cameră dublă, costă 115 lei pentru două persoane. Hotelul Tiberius (3 stele) are camere duble pentru două persoane la 106 lei. Cea mai ieftină cazare este în Vama Veche. Aici, cei mai mulţi turişti dorm pe plajă sau nu dorm deloc. La particular, în minivacanţa de 1 Mai, o cameră se închiriază cu 100 de lei pe noapte.

Oferta bulgărească

În staţiunile de pe litoralul vecin, cazarea la hotelurile de 4 și 5 stele costă între 18 de euro şi 40 de euro de persoană pe noapte. Pachetele all-inclusive oferite de hotelierii bulgari includ şi acces la piscină, la sălile de fitness şi la masaj. Transportul cu autocarul şi cazarea pentru două nopţi la un hotel de 3 stele costă 84 de euro de persoană, adică 348 de lei, la Nisipurile de Aur.

Unde veţi petrece Sărbătorile de paşte şi liberele de 1 Mai?

image
image
image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite