Constanta: „Litoralul pentru toţi“ a rămas „Litoralul pentru nimeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: „Litoralul pentru toţi“ a rămas „Litoralul pentru nimeni“
Constanta: „Litoralul pentru toţi“ a rămas „Litoralul pentru nimeni“

Cu tot programul social, turiştii nu au mai călcat la mare din septembrie. Doar două hoteluri înscrise în programul „Litoralul pentru toţi“ mai sunt deschise în staţiunea Mamaia. Parc (3 stele) şi Splendid (5 stele) sunt însă ocupate doar de clienţi veniţi cu afaceri.

Programul social „Litoralul pentru toţi“, derulat de Asociaţia Litoral Delta Dunării şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi aflat la a cincea ediţie, oferea în perioada 1 septembrie - 18 octombrie reduceri substanţiale de preţ, de până la 60% pentru şase nopţi de cazare, în peste 50 de hoteluri din staţiuni.

Programul a funcţionat însă cu succes numai în prima parte a lunii septembrie, când gradul de ocupare a fost de 100% în Mamaia şi de 50% în restul litoralului. „Luna septembrie a fost vândută foarte bine. Programul a avut cel mai mare impact în staţiunea Mamaia, pentru că aici s-a investit foarte mult comparativ cu restul litoralului românesc“, a declarat preşedintele ANAT Sud-Est, Cristian Bărhălescu.

Clienţii vin doar cu treabă
Încercarea hotelierilor de a mai trage de sezonul turistic este sortită eşecului, căci vremea rea, dar şi anul şcolar nu fac decât să alunge turiştii de la malul mării. La început de octombrie, staţiunea Mamaia este pustie, magazinele sunt demult închise, iar hotelurile se închid rând pe rând cu excepţia celor care sunt deschise tot timpul anului. Î

n Programul „Litoralul pentru toţi“ s-au înscris 18 hoteluri din Mamaia, dar cele mai multe oferte au expirat pe 30 septembrie. Hotelierii au venit cu tarife cuprinse între 159 de lei la un hotel de o stea şi 495 de lei la un hotel de cinci stele, pentru un sejur de şase nopţi, de persoană.

Deşi oferta este valabilă până pe 18 octombrie, turiştii lipsesc cu desăvârşire. „A mers bine până la 1 septembrie. Acum avem camere ocupate, dar de cei care vin cu treabă în Constanţa şi profită de program pentru că este mai ieftin“, spun angajaţii hotelului Parc.

Doar pentru afacerişti
Şi hotelul Perla (3 stele) şi Doina (2 stele) se află pe lista de reduceri de toamnă, dar primul a fost deja închis pentru renovări, iar al doilea este încuiat şi nici ţipenie prin împrejurimi. „Am decis să-l închidem şi ne apucăm de lucrări de renovare la parter. Până la primăvară nu mai deschidem“, a spus un reprezentant al hotelului Perla.

Hotelul Splendid, care este plin în proporţie de 40%, are ofertă promoţională până la sfârşitul lunii şi nu duce lipsă de clienţi. Niciun turist însă printre ei. „Avem cazări pe business inclusiv din străinătate, America sau Franţa, dar turişti obişnuiţi, pentru litoral, nu mai vin din 10 septembrie“, spune directorul hotelului, Mihai Moisiuc. Printre unităţile de cazare care au oferit sejururi de şase zile la preţuri reduse s-au numărat hotelurile Saturn, Florida, Splendid, Riviera, Oxford, Majestic şi Perla.

„Programul este închis“
În Programul „Litoral pentru Toţi“ au fost înscrise 62 de hoteluri din staţiunile sudice ale litoralului, astfel: Eforie - 15 hoteluri, Costineşti - 2; Neptun - 5, Olimp - 2, Jupiter - 3, Cap Aurora - 1, Venus - 5, Saturn - 7, Mangalia - 2, Vama Veche - 1.
În staţiunea Saturn, la hotelul de 5 stele cu acelaşi nume, erau ieri turişti numai pe cont propriu. „În prezent, hotelul are turişti, însă nu sunt veniţi prin programul social“, aşa cum a declarat Georgeta Baican, reprezentant al hotelului Saturn.

Managerul THR Marea Neagră, Linica Stan, a confirmat că nu mai sunt turişti pe litoral veniţi prin programul social: „Turişti avem, dar nu prin program. A prins foarte bine sejurul ieftin, de şase zile, în luna septembrie, dar acum putem spune că programul este închis“.

Doar vântul...
Plajele sunt măturate doar de vânt, falezele sunt pustii, iar magazinele au lacătele pe uşi. Chiar dacă ar fi câţiva turişti rătăciţi, unităţile de cazare oferă doar micul dejun, iar pentru restul meselor turiştii nu găsesc decât unul sau cel mult două restaurante unde să poată lua masa.

Un singur club mai este deschis în Mamaia, dar pentru distracție se poate merge în Constanța. Pentru recreere pe malul mării, după doar câteva minute de stat în frig, vântul pătrunde în oase, iar plimbăreţii dau bir cu fugiţii. Doar diferitele puncte de atracţie turistică, la care turiştii au avut acces gratuit, i-a mai atras pe iubitorii de mare să poposească pe litoral. Turiştii au avut prin programul „Litoral pentru Toţi“ acces gratuit la Acvariu, Delfinariu, Muzeul de Istorie Naţională şi Aheologie, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite