Constanta: Litoral2009 / Turism controversat pe litoralul din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Litoral2009 / Turism controversat pe litoralul din Bulgaria
Constanta: Litoral2009 / Turism controversat pe litoralul din Bulgaria

Părerile turiştilor despre vacanţele la mare în ţara vecină sunt împărţite şi diferă în funcţie de staţiunea vizitată. Românii care au fost în staţiunea bulgărească Sfinţii Constantin şi Elena spun că nisipul este aspru, piscinele sunt vechi,iar în camerele de hotel nu este aer condiţionat.

În staţiunea cu numele sfinţilor Constantin şi Elena ajungi aproape în două ore, după un drum de circa 170 de kilometri de la Constanţa. Poţi ajunge fie pe la Vama Veche, fie pe la Vama Negru Vodă.

Civilizaţia începe de la Varna, iar de acolo şi până în staţiune mai sunt doar câţiva kilometri de mers. La intrarea în staţiune te surprinde explozia de verdeaţă.

Plimbarea pe faleză, periculoasă

Staţiunea e renumită datorită mănăstirii ortodoxe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, construită între secolele XIV şi XVI,  şi a izvoarelor cu apă termală. Pe malul mării sunt amenajate piscine cu apă termală. Intrarea costă între 6 şi 10 lei pentru 24 de ore. Bazinele sunt vechi, nu există niciun fel de instrucţiuni şi nici nu ai certitudinea că apa este testată de autorităţile sanitare. 

Plaja din staţiune e foarte îngustă. Nisipul e aspru, iar în unele zone, la intrarea pe plajă, au răsărit buruieni. Pentru a închiria un şezlong plăteşti 8 lei, iar pentru a primi şi masă şi umbreluţă trebuie să mai achiţi 12 lei.

 Noaptea, faleza nu este luminată, iar o plimbare în zonă poate fi periculoasă. În schimb, aleea de promenadă devine neîncăpătoare. Şi de o parte şi de alta se află căsuţe din lemn, unde comercianţii îşi expun marfa.

Suvenirurile au obligatoriu aromă de trandafir: săpunuri cu petale, geluri de duş, parfumuri, dulceţuri şi siropuri, care costă în jur de cinci leva fiecare. Hainele scoase la vânzare sunt copii fidele ale modelelor realizate de cele mai cunoscute branduri din lume. Dimineaţa, comercianţii ridică obloanele în jurul orei 9.00.

Preţuri diverse

În staţiune găseşti restaurante de tot felul. Cele mai căutate sunt cu specific bulgăresc, care oferă şi programe artistice cu dansuri şi cântece tradiţionale. Cea mai celebră salată bulgărescă, Shopska, costă 10 lei,  iar pentru felurile de mâncare mai sofisticate trebuie să scoţi din buzunar până la 70 de lei.  La hotelurile de două şi trei stele, cazarea costă aproximativ 100 de lei pe noapte, în cameră dublă, cu mic dejun inclus.

Condiţiile din cameră lasă de dorit: nu e aer condiţionat, iar siguranţa camerelor e aproape inexistentă, aşa că e preferabil să lăsaţi obiectele de valoare la recepţie. La patru stele, închirierea unei camere duble costă 50 de euro pe noapte.
 
„Venim în Bulgaria de câteva ori pe an, deja suntem de-ai casei. Ne place, pentru că e diferit peisajul, e altceva“, spun Alina şi Mihai, din Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite